Smrtonosniji od HIV, hepatitis B je još uvijek tiha epidemija u Indiji

HBVOdmah nakon smrti bivšeg Maharashtra premijera Vilasrao Deshmukha uslije komplikacija u vezi karcinoma jetara, fokus se prebacio na doniranje organa. Liječnik koji ga je liječio, Mohammed Rela, za kojeg se smatra da je najbolji kirurg za transplantaciju jetara u svijetu, izjavio je kako je imao 12-satni period u kojem je mogao transplantirati zdrava jetra i bubreg što bi pomoglo u preživljavanju Deshmukha. Ali bez mrtvog ili moždano mrtvog donatora u tom ključnom periodu, premijer nije mogao biti spašen.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Chief_Ministers_of_India

Nema dileme kako Indija treba bolji program doniranja organa od preminulih osoba. Rekord u zemlji je godišnje manje od 500 organa doniranih od preminulih osoba usprkos tome što se broj Indijaca sa zatajenjima organa povećava svake godine.

Ipak, postoji još jedna lekcija koju vlasti u Indiju trebaju naučiti: ozbiljna prijetnja koju predstavlja hepatitis B virus. On je jedna od najsmrtonosnijih ali tihih epidemija u Indiji. Svjetska Zdravstvena Organizacija procjenjuje kako je broj oboljelih u Indiji između 25 i 40 miliona. Mediji izvještavaju kako je bivši premijer također bolovao od hepatitisa B, infekcije izazvane virusom hepatitisa B. Kod nekih pacijenata sa kroničnom hepatitis B infekcijom dolazi do ciroze jetara; kod dijela pacijenata može doći i do razvitka karcinoma jetara.

Virus hepatitisa B je 100 puta infektivniji nego li HIV virus. Usprkos tome Indija nema učinkovit program praćenja svoje zajednica na taj virus. Program cijepljenja je raspoloživ za dojenčad u sklopu nacionalnog programa cijepljenja ali je vrlo malo učinjeno za provjeru virusa kod populacije starije od 40 godina.

U svezi toga, Indijska vlada bi trebala prihvatiti zadnje objavljeni savjet iz Američkog centra za kontrolu oboljenja (CDC). CDC je obkjjavio nove upute koje savjetuju sve tzv. „baby-boomer“ osobe (osobe rođene nakon 2. Svjetskog rata sve do 1965 godine) da se podvrgnu testiranju kako bi se utvrdilo da li su nosioci opasnog hepatitis C virusa. Jednom kada je dijagnoza raspoloživa, postaje moguće liječenje pacijenata te prevencija zatajenja jetara ili karcinoma.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)