Idenixov lijek za hepatitis C je djelomično stavljen na čekanje

HCVEksperimentalni lijek za hepatitis C od Idenix Pharmaceuticals Inc je djelomično stavljen na čekanje od strane regulatornih tijela u SAD, jedva dva tjedna nakon što je Bristol-Myers Squibb-ov lijek za hepatitis C naišao na sigurnosne probleme vezane uz rad srca.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) je zatražila daljnju procjenu tog lijeka nazvanog IDX184, citirajući nuspojave povezane sa radom srca koje su viđene kod konkurentskog lijeka, izjavio je Idenix u izjavi.

Idenix nije imenovao konkurenciju ali su Idenixov IDX184 i Bristolov BMS-986094 lijek bili oba testirana u srednjem stadiju testiranja i oba pripadaju obećavajućoj novoj klasi lijekova za hepatitis C poznatoj kao nukleotidni inhibitori polimeraze.

FDA je zatražila dodatne podatke o pacijentima liječenim sa IDX184 a Idenix je naveo u izjavi kako planira imati neprekidnu diskusiju sa FDA nakon podnošenja podataka.

Pod djelomičnom kliničkom obustavom Idenix ne može uključiti pacijente u dodatne pokuse dok se ne postigne dogovor sa FDA o idućem dizajnu studije.

Na konferenciji sa analitičarima Idenix je izjavio kako treba pružiti rezultate testova ehokardiograma (ECG) od 67 pacijenata koji su bili na pokusu.

Nukleotidni inhibitori polimeraze djeluju tako da ciljaju polimeraze, enzime koji su neophodni za replikaciju hepatitis C virusa te se od njih očekuje da promjene način liječenja.

Većina lijekova za hepatitis C koja se danas upotrebljava su kombinacije terapija koje uključujući interferon. Ovo uzrokuje neugodne simptome nalik gripi te ostale nuspojave što dovodi do prekida terapije kod puno pacijenata.

Nukleotodi ne upotrebljavaju interferon.

Virus hepatitisa C je najučestaliji uzročnik virusnog hepatitisa. On utječe na približno 170 miliona osoba u svijetu a očekuje se da će tržište za njegovo liječenje dostići vrijednost od 15 milijardi dolara do 2019 godine.

Vrijednost dionica Idenixa se skoro udvostručila tijekom proteklih 12 mjeseci dok se vrijednost dionica ostalih proizvođača nukleotida (Inhibitex i Pharmasset) višestruko povećala tijekom prošle godine prije kupovine od strane BMS i Gileada.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)