Smanjenje jetrenog oboljenja sa lijekom za krvni tlak

losartanPokazalo se kako lijek za krvni tlak poništava učinke zatajenja jetre u ranom stadiju kod nekih pacijenata. Istraživači iz Newcastele univerziteta su analizirali mali klinički pokus sa losartanom, lijekom koji se uobičajeno prepisuje za hipertenziju na 14 pacijenata u Španjolskoj koji su imali hepatitis C.

Bolest je bila u uznapredovanom stadiju uzrokujući fibrozu – stvaranje ožiljaka na jetri – koje bi uobičajeno napredovalo do zatajenja jetre.

Polovica pacijenata u pokusu je primijetila smanjenje ožiljaka na jetri, omogućavajući organu da se sam regenerira.

Profesor Derek Mann iz Newcastle Univerziteta je izjavio: „U ovom trenutku nemamo dokazani efikasan način liječenja ljudi sa kroničnim oboljenjem jetre osim transplantacije. Ovaj pokus u ranoj fazi je pokazao da možemo smanjiti nastajanje ožiljaka na jetri kod nekih pacijenata te se pokazao obećavajući za liječenje što bi moglo predstavljati veliku razliku za živote tisuća ljudi.“

Izvor: LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)