Dodavanje bocaprevira HCV kombiniranoj terapiji udvostručuje uspješnost

Schering-PloughNakon 4 mjeseca dodavanja bocaprevira pegintronu alfa 2b i ribavirinu, 75% pacijenata koji imaju hepatitis C genotip 1, a nisu prethodno liječeni, su imali nedetektabilni nivo virusa. Bocaprevir je eliminirao hepatitis C virus u nevjerojatnom broju pacijenata. Oni koji su ga primali 48 tjedana su postigli 75% stalni virološki odgovor, što je gotovo dvostruko u odnosu na standardnu terapiju.

Schering-Plough Kanada je objavio da konačni rezultati studije HCV SPRINT-1 (HCV Serin Proteaza inhibitor terapija-1) pokazuju da bocaprevir – straživački hepatitis C proteaza inhibitor – u kombinaciji s PEGINTRON(R) (peginterferon alfa 2-b i ribavirin), značajno povećao učestalost stalnog virološkog odgovora i u režimu od 29 tjedana i u režimu od 48 tjedana kod pacijenata s genotipom 1, u usporedbi s pacijentima koji su primali samo kombinaciju pegintereferon i ribavirin 48 tjedana.

Kad je bocaprevir dodan PEGETRON(R), 75% (77/103) hepatitis C pacijenata  koji su prošli 49-tjednu terapiju su imali nedetektabilnu razinu virusa. To je gotovo dvostruko više od 38% (39/104) koji su dobili standardnu terapiju. (p<0.0001)

„Iznimno mi je drago zbog rezultata. Virološki odgovori iz ove studije su vrlo ohrabrujući, pogotovo kad se uzmu u obzir sve poteškoće koje ima hepatitis C i problematična priroda njegovog genotipa 1“ izjavio je  Dr. Frank Anderson MD FRCP(C), jedan od SPRINT istraživača i ko-autor prezentacije. „Vjerujem da će rezultati pomoći daljnjem razvoju i poboljšanjima u liječenju hepatitisa C. Faza III bocaprevir studije se trenutno provodi kod neliječenih pacijenata, kao i kod onih kod kojih prethodno liječenje nije uspjelo.

Rezultati Faze II studije – koja je uključivala 595 pacijenata zaraženih virusom, ali neliječenih, predstavljena je na 44. EASL-u u Copenhagenu.

„Svaki HCV pacijent drugačije reagira na terapiju. Rezultati SPRINT-1 studije, bacaju važno svjetlo na terapiju bocaprevirom koja se vodi reakcijom“, izjavila je Dr. Jenny Heathcote MD FRCP(C), istraživačica SPRINT-a i profesorica medicine sa sveučilišta u Torontu. Rezultati SPRINT-1 pokazuju kako se najbolje može individualizirati terapija bazirano na 4-tjedan i 12-tjedan pacijentovoj reakciji na bocaprevir. Prema nalazima SPRINT-1, većina G1 prethodno neliječenih pacijenata mogu biti izliječeni nakon 28-tjedne terapije.

HCV SPRINT-1 je bila nasumična, kontrolirana, multinacionalna studija provedena na mjestima širom SAD, Kanade, i Europe. Uključeni su bili pacijenti s genotipom-1, dakle najteže lječivi oblik hepatitisa C, kao i pacijenti s težim jetrenim oboljenjima, uključujući cirozu.

Bocaprevir djeluje kroz novi mehanizam, inhibirajući funkciju viralnog proteina zvanog 'proteaza' koji je virusu potreban za repliciranje. Hepatitis C je teško, potencijalno smrtonosno jetreno oboljenje uzrokovano hepatitis C virusom. Procjenjuje se da je oko 250,000 ljudi zaraženo HCV-om u Kanadi, i svake godine se pojavljuje 3,200 do 5,000 novo-zaraženih. u Kanadi je to vodeći povod za transplantaciju jetre.  



Izvor: LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)