Hepatitis B cjepivo – dali je trajno ili ne?

cijepljenjeHepatitis B je opasan virus zbog njegovog potencijala da pređe u kronični oblik, progresivno jetreno oboljenje. Sa mogućnošću dovođenja do ozbiljnog oštećenja jetre kao što su ciroza i hepatocelularni karcinom, pokrenuti su monumentalni napori kako bi se spriječila infekcija sa hepatitisom B. Na sreću, cjepivo za hepatitis B je efikasno u preko 95% slučajeva štiteći od infekcije one koji nikada prije nisu imali kontakt sa virusom. Kao dio obaveznog rutinskog cijepljenja dojenčadi još od ranih '80-ih godina skoro svako dijete u SAD dobiva ovu zaštitu. Ipak, postoje neki dokazi kako imunitet dobiven hepatitis B cijepljenjem može nestati tijekom vremena.

U sklopu serije od tri injekcije, cijepljenje za hepatitis B je propisano u većini država u SAD za djecu prije vrtića ili škole. Tijekom prošlog desetljeća, mandatno cijepljenje djece u SAD je bilo direktno povezano sa značajnim smanjenjem novih hepatitis B infekcija.

Imunološka memorija
Iako postoji malo podataka u svezi trajanja zaštite hepatitis B cjepiva, znanstvenici vjeruju kako memorija imunološkog sistema centar dugotrajnosti cjepiva. Uspješnost primarnog imunološkog odgovora rezultira proizvodnjom B-stanica imunološkog sistema koje imaju visoki afinitet z patogen uzrokujući odgovor. Uobičajeno, ove B-stanice imaju kratak život, dovodeći nas u uvjrenje kako eliminacija patogena također označava kraj B-stanica. U koliko bi ovo uvijek bio slučaj, dodatno izlaganje istom patogenu bi značilo početak razmnožavanja specijaliziranih B-stanica iz početka. Ipak, imunološki sistem može izbjeći ovaj ponavljajući proces zadržavajući memoriju informacije o patogenu u prilagođenim B-stanicama.

Zbog imunološke memorije, primarni odgovor na nove patogene je uobičajeno spor, dok u isto vrijeme sjećanje na prethodni susret sa patogenima omogućava imunološkom sistemu podlogu za puno brži napad. Prisutnost imunološke memorije može biti indirektno procijenjeno mjerenjem imunološkog odgovora na pojačanu dozu cjepiva. Imunološka memorija (poznata kao anamnezni odgovor) je određena kada se dogodi obnovljena brza proizvodnja antitijela prilikom drugog (ili kasnijeg) susreta sa istim antigenom.

Tajvan predvodi
Prije dvadeset godina Taiwan je bio prva zemlja koja je uspješno primijenila univerzalni program hepatitis B cijepljenja za novorođenčad. Procijenjene od strane znanstvenika, dvije Tajvanske studije su istražile hepatitis B imunološku memoriju i prikazale kako cjepivo može biti manje efikasno kod određenih osoba.

Studija 1 – objavljena je u travnju 2007 godine u gastroenterološkom časopisu, u njoj su istraživači iz Tajvana procijenili dugoročnu učinkovitost hepatitis B cjepiva. Nakon procjene približno 19,000 sudionika studije, autori su došli do slijedećih zaključaka:

- kod većine ljudi univerzalno cjepivo za hepatitis B osigurava imunološku memoriju te zbog toga dugotrajnu zaštitu do 20 godina.
- za one koji primaju cjepivo kao dojenčad, nije potrebno davati univerzalno hepatitis B pojačano cjepivo prije zrele dobi
- prijenos hepatitisa B sa majke je primarni razlog za neuspjeh cijepljenja.
- u budućnosti, visoko rizična dojenčad mogu trebati izmijenjeni program cijepljenja.

- Pušenje cigareta
- Žvakanje betela
- Konzumacija alkohola
- Malezijsko-Polinezijska etnička pripadnost

Autori su zaključili pojačano hepatitis B cjepivo može biti nedovoljno za pružanje zaštite ljudima Melezijsko-Polinezijske etničke pripadnosti ili pušačima cigareta, konzumentima alkohola i/ili onima koji žvaču betel.

Studija Aljaska
U studiji objavljenoj 16 lipnja 2007 u online izdanju Pedijatrije, istraživači su uključili 378 zdravih sudionika angažiranih pri Alaska Native Medical Center u periodu od listopada 2001 i siječnja 2004 godine. Svi ispitanici su bili rođeni od strane majki koje nisu bile inficirane hepatitisom B a primili su prvu dozu cjepiva za hepatitis B unutar sedam dana nakon rođenja. Ocjenjujući imunološku memoriju sudionika, studijski istražitelji su otkrili kako postoje razlike u imunitetu.

Prema njihovim otkrićima, samo 60% od 14 godina starih sudionika je imalo amnezni odgovor na pojačanu dozu hepatitis B cjepiva u usporedbi sa 97% sudionika starih pet godina. Autori su zaključili kako „iako je većina sudionika imala odgovor na pojačanu dozu hepatitis B cjepiva, značaj povećanog omjera non-respondera među starijim adolescentima može pokazivati na upozorenje imunološke memorije.“

Većina liječnika ne preporučuje pojačanu dozu hepatitis B cjepiva za osobe koje su primile cjepivo kao dojenčad sve do zrele dobi. Ipak, neki od nedavnih dokaza sugeriraju kako bi morali pažljivije promatrati koliko dugo imunološka memorija hepatitis B cjepiva stvarno traje. Čimbenici kao etnička pripadnost, osobe sa ugroženim imunitetom, pušači, konzumenti alkohola ili mogući prijenos sa majke se smatraju mogućim prethodnicima smanjenja imuniteta na hepatitis B. Sve dok se ne prikupi više informacija, stručnjaci se slažu kako su potrebne daljnje studije prije preporuka o pojačanim dozama cjepiva za hepatitis B u cilju zadržavanja dugotrajnog imuniteta.

Izvor: LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)