Saznajte sve o kombinaciji koja može dovesti do zatajenja jetara

tableteUzimanje lijekova za umanjivanje jakih bolova je potpuno razumljivo ali budite sigurni da ne odaberete kombinaciju koja može utjecati na funkcioniranje jetara.

Možda i Vi, zajedno sa milionima ostalih odraslih osoba imate oboljenje masnih jetara te volite povremeno konzumirati alkohol. Možda i Vi zajedno za brojnim drugim osobama uzimate propisane lijekove za neki oblik bolova. Ako niste svjesni da imate masna jetra, uzimanje lijekova za bol i konzumiranje alkohola za opuštanje Vas može staviti u opasnu situaciju.

Lijekovi za bol (analgetici)

Bol u leđima, artritis, giht ili bilo koje drugo stanje sa bolovima za koje ne pomaže uzimanje lijekova koji se mogu dobiti bez recepta može nagnati osobe da potraže jače lijekove za umanjivanje bolova. Kod ozbiljnih bolova liječnici mogu propisati opioid koji predstavlja oblik narkotičnog lijeka. Nije iznenađujuće da narkotični analgetici predstavljaju unosan posao bez obzira da li ih propisuje ovlašteni liječnik ili se ilegalno nabavljaju. Ako se ne upotrebljavaju kako je propisano, narkotici mogu imati ozbiljne nuspojave.

Zbog toga što su narkotici tako jaki, stvaraju ovisnost te su potencijalno opasni, liječnici koji ih propisuju često se sami nađu upleteni u sudske tužbe zbog nemara. Kako bi zaštitili sebe i pacijente, odgovorni liječnici koji propisuju analgetike često provode intenzivne evaluacije uključujući test na narkotike te usporedne testove prije nego li što propišu analgetike. Ove sigurnosne mjere su određene kako bi odredili:

  • da li postoji još neki lijek u tjelesnom sistemu pacijenta
  • da li pacijent uzima propisanu dozu narkotika
  • da li pacijent pribavlja narkotike i od nekog drugog liječnika

Primarni ciljevi ovih mjera predostrožnosti su:

  • Sprječavanje pacijenata da uzima previše lijeka
  • Praćenje zdravlja pacijenta uključujući provjeru jetrenih funkcija
  • Otkrivanje pacijenata koji predižu propisane lijekove ali ih ne uzimanju. Ovi pojedinci mogu pridonositi ilegalnom trgovanju narkoticima

Nažalost, svi ovi koraci koji su poduzeti kako bi se zaštitile osobe od zlouporabe ovih lijekova ne djeluju uvijek.

Narkotici sa acetaminofenom

Propisani analgetici se često kombiniraju sa acetaminofenom (npr. Tylenol) kako bi se pojačala njihova efikasnost kod uklanjanja boli. Oni uključuju:

Svaki liječnik koji propisuje lijekove će upozoriti pacijenta da se suzdrži od konzumacije alkohola dok uzima neki analgetik ali je to upozorenje često zanemareno od strane ljudi kao pretjerano. Što je najgore, ne postoji upozorenja ili uključenog praćenja pacijenata kada se narkotici pribave bez liječničkog recepta. Nažalost, podcjenjujući potencijalni utjecaj na jetra od kombinacije narkotičnih analgetika sa alkoholom je velika greška – jedna od kojih se osoba možda i ne bude mogla oporaviti.

Masna jetra i rizik od zatajenja jetara

Kombinacija narkotika sa acetaminofenom i alkohola stavlja ljude u rizik od ozbiljnog oštećenja jetara. Rizik je povećan ako osoba ima masna jetra bez obzira da li je ona dijagnosticirana ili ne. Procjenjuje se kako četvrtina odraslih Amerikanaca ima oboljenje masnih jetara, progresivno oboljenje koje nema simptoma sve dok ne uznapreduje do značajnog oštećenja jetara. Vjerojatnost od imanja masnih jetara je veća kod osoba koje su alkoholičari, koje imaju metaboličke sindrome, visoke trigliceride, dijabetes i pretilost.

Ako osoba kombinira alkohol sa narkoticima koji sadrže acetaminofen, to može rezultirati akutnim zatajenjem jetara (fluminantni hepatitis); nije potrebna velika količina lijeka ili alkohola. U SAD acetaminofen je najučestaliji uzrok akutnog zatajenja jetara. Ovo je čak vjerojatnije da će se desiti ako osoba ima neki problem sa jetrima kao što je oboljenje masnih jetara. Kombinacija ovih tri „zla“ može biti razarajuća. Osim razvoja akutnog oblika hepatitisa, kao rezultat toga mogu nastati smetenost, ožiljci, koma i krvarenje. Do 80% osoba sa fluminantnim hepatitisom umre u roku od nekoliko dana do tjedana nakon unosa potencijalno smrtonosne kombinacije.

Informacije koje su opisane ne služe kao taktika zastrašivanja nego radije kao iskren opis onoga što se može dogoditi. Usprkos našem znanju o narkoticima, acetaminofenu, alkoholu i jetrima, slučajno izazvani fluminantni hepatitis se događa svaki dan. Molimo podijelite ovo saznanje sa onima za koje ste zabrinuti a koji imaju velike bolove tako da njihov pokušaj da umanje bol ne postane tragedija.

Autorica originalnog teksta: Nicole Cutler L.Ac.


Reference:

http://alcoholism.about.com/cs/drugs/a/blum040114.htm, Drinkers Use Pain-Killers Despite Interactions, U. of Michigan Health System, about.com, 2013.

http://ibdcrohns.about.com/library/basics/blharmliver.htm, Harmful Effects of Medicine: The Liver, Retrieved May 12, 2013, about.com, 2013.

http://www.drugs.com/cons/narcotic-analgesics-and-acetaminophen.html, Narcotic Analgesics and Acetaminophen, Retrieved May 12, 2013, Drugs.com, 2013.

http://www.medicinenet.com/drug_induced_liver_disease/article.htm, Drug-Induced Liver Disease, Dennis Lee, MD, Retrieved May 12, 2013, MedicineNet, Inc., 2013.

http://www.webmd.com/osteoarthritis/guide/narcotic-pain-relievers, Arthritis and Narcotic Pain Medication, Retrieved May 12, 2013, WebMD, LLC, 2013.

http://www.webmd.com/pain-management/guide/narcotic-pain-medications, Opiod (Narcotic) Pain Medications, Retrieved May 12, 2013, WebMD, LLC, 2013. not been established.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)