Na AASLD objavljeni rezultati treće faze simeprevira

hcvNa AASLD Janssen je objavio prezentaciju novih podataka za istražni inhibitor proteaze simeprevir (TMC435) kao tretman za pacijente sa hepatitisom c, genotipom 1 koji dosada nisu bili liječeni ili su već bili liječeni a imaju kompenzirano oboljenje jetara. U analizi treće faze QUEST-1 i QUEST-2 studija kod do sada ne liječenih pacijenata i treće faze PROMISE studije kod pacijenata sa prethodnim relapsom, bila je promatrana efikasnost simeprevira kod pacijenata sa hepatitisom C uključujući pacijente sa IL28B TT genotipom i metavir ljestvicom od F4.

„Pacijenti sa određenim početnim karakteristikama mogu biti podložniji neuspjehu ili relapsu nakon prethodnog tretmana“ izjavio je Dr. Ira Jacobson, klinički istražitelj u pokusu simeprevira. „Opseg podataka o simepreviru koji je prezentiran na AASLD osnažuje njegov potencijal kao opciju tretmana za pacijente te će ponuditi važne putokaze za liječnike jednom kada simeprevir bude odobren.“

24 listopada savjetodavni odbor za antivirusne lijekove u sklopu FDA je jednoglasno preporučio odobrenje prijedloga za novi lijek od strane Janssen Research & Development za primjenu simeprevira jednom dnevno sa pegiliranim interferonom i ribavirinom za kronični hepatitis C, genotip 1 kod odraslih pacijenata sa kompenziranim jetrenim oboljenje,

U objedinjenim analizama treće faze QUEST-1 i QUEST-2 studija, 80% do sada ne liječenih pacijenata kojima je davan simeprevir u kombinaciji sa pegiliranim interferonom i ribavirinom je postiglo primarni cilj, stalan virološki odgovor 12 tjedana nakon završetka tretmana (SVR12) u usporedbi sa 50% pacijenata liječenih sa placebom plus pegiliranim interferonom i ribavirinom. Objedinjene analize su otkrile kako je 61% pacijenata sa IL28B TT genotipom postiglo SVR u usporedbi sa 21% onih na placebu umjesto simeprevira, 60% pacijenata sa METAVIR ljestvicom F4 je postiglo SVR u usporedbi sa 34% onih na placebu umjesto simeprevira i 75% pacijenata sa genotipom 1a je postiglo SVR u usporedbi sa 47% onih na placebu umjesto simeprevira. Među pacijentima sa genotipom 1a Q80K polimorfijom
kao osnovom, 58% pacijenata liječenih sa simeprevirom u kombinaciji sa pegiliranim interferonom i ribavirinom je postiglo SVR12 u usporedbi sa 52% pacijenata liječenih sa placebom u kombinaciji sa pegiliranim interferonom i ribavirinom ali razlika nije bila statistički značajna.

8% pacijenata koji su bili liječeni sa simeprevirom u kombinaciji sa pegiliranim interferonom i ribavirinom je doživjelo neuspjeh tretmana a 10% relaps u usporedbi sa 33% pacijenata koji su bili liječeni sa simeprevirom i imali neuspješan tretman te 15% koji su doživjeli relaps.

U ključnoj trećoj fazi PROMISE studije, 79% prethodno liječenih pacijenata sa hepatitisom C koji su prethodno bili liječeni kombinacijom pegiliranog interferona i ribavirina te doživjeli relaps nakon tretmana, postigli su primarno cilj SVR12 u usporedbi sa 37% pacijenata liječenih sa placebom plus pegiliranim interferonom i ribavirinom. U ovoj pod-analizi, 65% pacijenata sa IL28B TT HCV genotipom liječenih sa simeprevirom u kombinaciji sa pegiliranim interferonom je postiglo SVR12 u usporedbi sa 19% onih koji su uzimali placebo plus pegilirani interferon i ribavirin. Također, 74% pacijenata sa METAVIR ljestvicom F4 liječenih sa gore navedenom terapijom je postiglo SVR12 u usporedbi sa 26% onih koji su bili liječeni sa placebom a 70% pacijenata sa genotiom 1a koji su bili liječeni sa simeprevirom je postiglo SVR12 u odnosu na 28% onih koji su bili liječeni sa placebom.
Među pacijentima sa genotipom 1a Q80K polimorfijom u osnovi, 47% pacijenata liječenih sa simeprevirom u kombinaciji sa pegiliranim interferonom i ribavirinom je postiglo SVR12 u usporedbi sa 30% pacijenata liječenih sa placebom u kombinaciji sa pegiliranim interferonom i ribavirinom.

Najučestalija ozbiljna nuspojava kod pacijenata liječenih sa simeprevirom u kombinaciji sa pegiliranim interferonom i ribavirinom u prvih 12 tjedana je bila umor, glavobolja i simptomi slični gripi. 3% pacijenata liječenih sa simeprevirom u kombinaciji sa pegiliranim interferonom i ribavirinom je za vrijeme tretmana doživjelo neuspjeh u odnosu na 27% pacijenata koji su uzimali placebo plus pegilirani interferon i ribavirin. Također je 18% pacijenata koji su primali gore navedenu terapiju doživjelo rlaps u odnosu na 34% onih koji su primali placebo.

„Vrlo smo ponosni na dubinu i širinu našeg kliničkog pokusa,“ izjavio je Gaston Picchio, voditelj odjela za hepatitis u Janssen Research & Development. „Nakon prošlotjednog pozitivnog glasovanja os strane FDA savjetodavnog odbora za antivirusne lijekove koje preporučuje odobrenje simeprevira, želimo što prije omogućiti simeprevir raspoloživim za sve pacijente sa kroničnim HCV:“

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)