Nova kombinacija lijekova nudi nadu za pacijente sa trenutno ne lječivim hepatitisom C

hcvPrema rezultatima druge faze pokusa koji su objavljeni u The Lancet, novi kombinirani lijek koji se sastoji od samo jedne tablete bi mogao predstavljati novu opciju tretmana za pacijente sa teže lječivim oblicima hepatitisa C.

Hepatitis C je virusna infekcija koja ako se ne liječi može dovesti do potencijalno fatalnog oštećenja jetara. Trenutni tretman se sastoji od kombinacije lijekova (uobičajeno ribavirina pegiliranog interferona i inhibitora proteaze) koji zajedno inhibiraju virusnu replikaciju i pojačavaju tjelesni imunološki odgovor kako bi se iskorijenio virus. Ovi lijekovi predstavljaju značajan teret za pacijenta sa kompliciranim režimom tableta i injekcija koji može trajati i do 48 tjedana, te ima neugodne nuspojave kod nekih pacijenata koje uključuju anemiju, depresiju i gubitak apetita.

Iako hepatitis C može biti izlječiv, različite podvrste virusa imaju različit odgovor na tretman lijekovima a značajan broj pacijenata sa hepatitis C genotipom 1 (najučestaliji oblik virusa u SAD i Europi) nema odgovor na trenutni tretman. Pacijenti čija infekcija ne može biti izliječena imaju rizik od značajnog oštećenja jetara (kao što je ciroza) a pacijenti u ovoj grupi trenutno nemaju drugih opcija tretmana.

Tim istraživača sa Texas Liver Institute u San Anonio, Texas, SAD i Gilead Sciences, Inc., biofarmaceutska kompanija iz Kalifornije, SAD je angažirala 100 pacijenata sa genotipom 1 hepatitisa C koji ili nikada nisu primili tretman (60 pacijenata) ili su bili neuspješno liječeni sa postojećim lijekovima (40 pacijenata). Od pacijenata iz druge grupe, nešto više od polovice (22,55%) je imalo cirozu.

Svi sudionici pokusa su uzeli novu kombinaciju tableta koja se sastoji od istražnih lijekova sofosbuvira i ledipasvira. Pacijenti su uzimali kombinaciju tableta kroz 8 ili 12 tjedana a neki pacijenti u studiji su također primali ribavirin kao dio režima. Sudionici su bili razvrstani u različitim grupama prema tome da li su prethodno bili na tretmanu za hepatitis C, dužini tretmana i da li su primili novu kombinaciju tableta zajedno sa ribavirinom ili nisu.

12 tjedan nakon završetka terapije skoro svi (97%) pacijenti u studiji su postigli stalan virološki odgovor (sustained virological response - SVR), što znači izlječenje od hepatitisa C kada je virus eliminiran i spriječeno njegovo razmnožavanje.

Malo ispod polovice pacijenata u studiji je doživjelo najmanje jednu ozbiljnu nuspojavu a najveći omjer je primijećen u grupi pacijenata koji su primali ribavirin kao dio režima tretmana. Niti jedan pacijent u bilo kojoj grupi nije prekinuo tretman zbog ozbiljnih nuspojava.

Prema profesoru Eric Lawitzu sa Texas Liver Institute koji je predvodio studiju, „prema našim saznanjima, ovaj pokus je prvi koji objavljuje podatke za pacijente sa hepatitisom C, genotipom 1 koji imaju cirozu a koji nisu imali odgovor na prethodni tretman sa inhibitorima proteaze, populacija koja je trenutno bez opcije tretmana. Rezultati ovog pokusa sugeriraju kako kombinacija sa određenom dozom sofosbuvira i ledispavira može ponuditi pacijentima kratki, oralni tretman koji može biti visoko učinkovit i siguran kod pacijenata koji nemaju dobar odgovor na postojeće terapije, uključujući osobe sa cirozom ili crnce, one sa mutacijama virusa i one koji nisu imali odgovor na standardni režim koji uključuje inhibitore proteaze.“

Prema profesorici Margaret Hellard sa Burnet Institute iz Melbourna, Australia koja je ko-autorica studije, „kao dokaz učinkovitosti studije ovo pokazuje vrlo visoki omjer odgovora bez obzira na prisutnost ciroze, prethodnog neuspješnog tretmana, ili otpornog genotipa. Ipak, ovo je bila mala studija u samo jednom centru sa vrlo kratkim vremenom praćenja što predstavlja zabrinutost zbog reprezentativnosti uzorka te da li rezultati kliničkog pokusa mogu biti generalizirani kao opće prihvaćeni u svijetu. Iako nam daje razloga optimizam, za pune implikacije rezultata moramo još počekati.“


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)