Rizik od raka gušterače može biti povećan hepatitisom C

Rak gušteračeNova studija pokazuje kako infekcija sa virusom hepatitis C povećava rizik od visoko smrtonosnog raka bilijarnog stabla, žući koja čini stazu između jetre i gušterače. Ovi nalazi su objavljeni u siječanjskim izdanju žurnala “Hepatology”.

Više od 4 miliona amerikanaca su inficirani sa HCV, koji uzrokuje kronični hepatitis, cirozu i rak jetre. Ipak, povezanost između virusa i ostalih potencijalno povezanih karcinoma je manje jasna.

Kako bi bolje shvatili povezanost između HCV I tih karcinoma, istraživači predvođeni Hashem El-Serag sa Baylor College of Medicine su proveli retrospektivnu kohortnu studiju na više od 718,000 veterana u SAD koji su bili liječeni pri medicinskim ustanovama za veteran između 1. listopada 1988 I 30 rujna 2004. Među njima, 143,394 su bili inficirani sa HCV a 572,293 nisu bili inficirani. Neinficirane osobe su bile jednake inficiranim po spolu, starosti te datumu pregleda.
IIstraživači su pratili subjekte u prosjeku 2.3 godine kako bi odredili učestalost karcinoma. Pronašli su kako je “rizik od karcinoma bilijarnog stabla u HCV inficiranoj kohorti iako mali (3 na 100,000 osoba-godišnja), bio više nego li dvostruk nego u HCV ne-inficiranoj kohorti”

Ova studija je prva koja je formalno istraživala povezanost između HCV I raka gušterače. Također je prvi puta da je ustanovljena značajna povezanost između HCV I ovog oblika raka u velikoj kohortnoj studiji. Ovi nalazi bi mogli voditi do većeg istraživanja rijetkih malignancija.

Izvor: www.medicalnewstoday.com, originalni članak možete pročitati ovdje

Download cijele studije (engleski jezik)

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)