Odgođen akcijski plan za hepatitis C u UK

Hepatitis C trustPrema grupi članova parlamenta, akcijski plan koji je sastavljen kako bi se suprotstavilo rastućoj prijetnji koju predstavlja hepatitis C je u Walesu tri godine iza planiranog.

Izvješće iz parlamenta tvrdi kako je vlada u Wales-u načinila nacrt plana koji je originalno trebao početi 2006., ali ga nije objavila.
Hepatitis C Trust je optužio ministra Wales-a kako „ignorira“ oboljele.


Vlada je izjavila kako ministar zdravstva Edwina Hart očekuje kako će plan uskoro biti objavljen.
Istraživači iz University of Southampto procjenjuju da ima približno 466,000 inficiranih ljudi u UK te 12,000 u Wales-u.

„Zbog čega se pacijenti ignoriraju?“ - Charles Gore, Hepatitis C Trust
Cijela parlamentna grupa o hepatitisu je izjavila kako je postojao „vrlo nekonzistentan pristup kako se hepatitis C namjerava zaustaviti širom UK“

Izvješće pokazuje kako je Škotska u vodećoj poziciji u odnosu na Englesku i Wales u odnosu na izazov koji je stavljen pred javno zdravstvo te kako je sastavljen akcijski plan iz dvije faze.

Ipak, akcijski plan za hepatitis za Wales koji ima za cilj hepatitis B i C je skiciran, ali nije objavljen ili dat nama na konzultaciju, izjavili su članovi parlamenta.

„Naše izvješće pokazuje kako još puno toga treba uraditi kako bi se zaustavio hepatitis C u Engleskoj i Walesu,“ izjavio je Bob Laxton, član parlamenta te su-predsjedatelj svih parlamentarnih grupa o hepatitisu.

„Škotska predvodi i mi je moramo brzo slijediti ili ćemo i dalje viđati sve više i više nepotrebnih smrti od hepatitisa C“.

Mali napredak
Charles Gore, generalni direktor Hepatitis C Trust je izjavio da se vodstvu skupštine ne može dozvoliti daljnja odgoda publiciranja akcijskog plana.

„Prošle su godine sa vrlo malo napretka dok broj smrtnih slučajeva raste – zbog čega se pacijenti u Walesu ignoriraju?“ nadodao je.
Vodstvo skupštine je izjavilo kako je odlučno suočiti se sa virusnim hepatitisom.
Glasnogovornik je izjavio: „Značajna količina rada je uložena u razvoj akcijskog plana.“
„Nacrt plana, koji je pripremio National Public Health Service (NPHS),  podnesen je službenicima vodstva skupštine na razmatranje.
„Proces određivanja budžetnih sredstava za 2009-2010 je u tijeku te se cijena i raspored primjene plana razmatraju u tom procesu.“


Ne postoji cjepivo koje bi štitilo protiv hepatitisa C koji se uobičajeno prenosi u kontaktu sa krvlju, ali postoji efikasan tretman.

Prema izvješću članova parlamenta, ako hepatitis ostane nedijagnosticiran i neliječen, u budućnosti bi teret hepatitisa C u UK mogao dosegnuti 8 milijardi funti tijekom slijedećih 30 godina.

Originalni članak možete pročitati ovdje

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)