HCV povezan teret oboljenja u Europi: sistematska procjena incidencije, prevalencije, morbiditeta (postotka oboljelih) i smrtnosti

EUHepatitis C je vodeći uzročnik kroničnog oboljenja jetre, ciroze i raka jetre ali je malo poznato o teretu oboljenja koje prouzrokuje virus. Saželi smo podatke o oboljenju koji su trenutno raspoloživi u Europi, usporedili podatke sa trenutnim procjenama stručnjaka i identificiranim područjima za koja su potrebni bolji podaci.

Metode: Literatura i međunarodna zdravstvena baza podataka je sistematski pretraživana za specifični HCV teret oboljenja, uključujući incidencije, prevalencije, smrtnost, godine života prilagođene oboljenju (disability-adjusted life-years - DALYs) i transplantacija jetre.

Podaci su prikupljeni za Europsku regiju WHO koja stavlja naglasak na 22 zemlje. Ako su određeni HCV podaci bili nedostupni, bili su izračunati preko HCV pripisivih dijelova.

Rezultat: podaci za specifičan HCV teret oboljenja za Europu su nedovoljni.

Opseg podataka koji je dobiven nacionalnim anketama nije potpuno usporediv i treba biti standardiziran. Podaci o HCV prevalenciji su često nedefinirani.

Prema raspoloživim podacima, procijenjeno je kako 7.3-8.8 miliona ljudi (1.1-1.3%) inficirano u 22 zemlje koje su fokusirane. Nedostupni su podaci o HCV povezanoj smrtnosti, invalidnost prilagođenoj godinama života te podaci o transplantaciji.

Procjene preko HCV pripisivih dijelova ukazuju kako je HCV uzročnik više od 86 000 smrti 1.2 miliona DALY u Europskom WHO području u 2002 godini. Većina DALY (95%) su akumulirani od pacijenata u preventivnim stadijima oboljenja.

Oko jedne četvrtine transplantacija jetara u 25 Europskih zemalja u 2004. godini je pripisiva HCV.

Zaključak: Naši rezultati pokazuju kako je hepatitis C glavni zdravstveni problem te naglašava važnost pravovremenog antivirusnog tretmana. Ipak, podaci o teretu oboljenja hepatitisa C u Europi su nedovoljni, zastarjeli i nezaključivi što pokazuje kako je hepatitis C još uvijek zanemareno oboljenje u puno zemalja.

Potrebna je javna svjesnost, koordinirani akcijski planovi i bolji podaci. Europski liječnici bi trebali biti svjesni kako je puno infekcija još uvijek nedetektirano,  pružajući pravovremeno testiranje i antivirusni tretman i izbjegavajući iatrogeni prijenos.

Originalni članak možete pročitati ovdje te skinuti cijelu verziju studije

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)