Centar za dijalizu u Manhattan-u obavijestio je pacijente o mogućoj izloženosti hepatitisu C

Centar za dijalizu u ManhattanuNakon što je službena istraga američkog ministarstva zdravstva (State Department of Health - DOH) potvrdila, te nakon što je locirana ustanova u kojoj je jedan pacijent nakon dijalize zaražen hepatitisom C , centar za dijalizu u Manhattan-u je počeo obavještavati pacijente.

Približno 170 pacijenata iz centra za dijalizu u Manhattan-u su obaviješteni bilo osobno bilo putem maila kako su možda bili izloženi hepatitisu C, te moguće i ostalim virusima koji se prenose krvlju za vrijeme dok su liječeni u toj ustanovi.

„Ova situacija je primjer smjernica prevencije infekcija u akciji: učestalo testiranje može brzo identificirati problem. Moguće je odmah poduzeti korake kako bi se ispravili mogući problemi te pacijenti mogu biti informirani i testirani,“  izjavio je povjerenik zdravstva dr. Richard F. Daines. On je pohvalio ustanovu zbog cjelovitog testiranja i odgovora. Pacijenti koji primaju tretman u centru za dijalizu u Manhattan-u se rutinski testiraju na hepatitis B i C.

Prijenos je otkriven nakon rutinskog testiranja provedenog od strane ustanove koje je identificiralo pacijenta koji je inficiran sa hepatitisom C za vrijeme tretmana u centru. Istraga DOH je zaključila kako se prijenos virusa desio u centru za dijalizu. Centar i DOH su svaki za sebe proveli temeljitu istragu koja je uključila procjenu procedura infekcijske kontrole od skupine nezavisnih stručnjaka. Niti jedna istraga nije pronašla značajne nedostatke, a ustanova je odmah primijenila sve preporuke stručnjaka.

DOH preporuča da se samo oni pacijenti koji su bili dijalizirani u centru za dijalizu u Manhattan-u od veljače 2007. godine odmah podvrgnu testiranju. U toku je proces dostave paketa sa informacijama svim pacijentima kod kojih postoji rizik. Pisma savjetuju pacijente da se testiraju na viruse hepatitisa C, hepatitisa B i HIV-a. Testiranje se može izvršiti u ustanovi. Za sada ne postoji dokaz da je bilo koji pacijent inficiran sa hepatitisom B ili HIV-om.



Originalni članak možete pročitati ovdje.

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)