Rizik od karcinoma jetara naglašava hitnost gubitka težine

HCCKarcinom jetara je oduvijek bio prepoznat kao ozbiljno oboljenje. Ipak, njegova povećana prevalencija stavlja karcinom jetara na sam vrh prioriteta zdravstvene zaštite. Kliničari su otkrili kako je izuzetno veliko povećanje omjera oboljenja masnih jetara vjerojatno odgovorna za sve veći broj karcinoma jetara u svijetu. Zbog toga, strategije koje su usmjerene na sprječavanju masnih jetara se prihvaćaju po većoj žurnosti – čak i urgiranje jednog hepatologa iz Australije za operaciju laparoskopsko podesivog želučano prstena (takozvana lap-band kirurška operacija) se čini kao logična mjera u prevenciji karcinoma jetara. Iako ova kirurška intervencija u cilju gubitka težine može neke osobe zaštititi od razvitka karcinoma jetara, postoje manje skupi, manje invazivni i sigurni načini za postizanje istog cilja.

Procjenjuje se kako svaki četvrti odrasli Amerikanac ima masna jetra, statistika koja je rezultirala povećanom svjesnošću o ovom problemu. Zbog toga više liječnika vrši pretrage na masna jetra kod svojih pacijenata i značajno veći broj osoba saznaje kako ih imaju. Također sve više liječnici informiraju te pacijente kako imaju masna jetra ali ih uvjeravaju kako ne postoji razlog za zabrinutost; samo trebaju izbjegavati alkohol. Nažalost, ovo odbacivanje potencijalno ozbiljnog oboljenja nije dovoljno.

Oboljenje ne alkoholnih masnih jetara se uobičajeno odnosi na masna jetra i često je povezano sa pretilošću. Prethodno se početni stadij oboljenja ne alkoholnih masnih jetara (NAFLD) smatrao kao relativno bezopasan i potpuno reverzibilan. Smatralo se kako razvoj komplikacija vezanih uz NAFLD dolazi tek kada su masna jetra uznapredovala u ozbiljnu upalu i trajno očvršćivanje i stvaranja ožiljaka. Karcinom jetara kao zadnji stadij razvoja koji nastupa nakon duge borbe sa jetrenim oboljenjem.

Nažalost, postoji dokaz kako prvi stadij NAFLD sam po sebi povećava rizik od karcinoma jetara. Prema Dr. Rubayat Rahman sa odijela gastroenterologije i hepatologije sa University of Missouri u Kolumbiji, obična steatoza (rani stadij masnih jetara) može biti rizični faktor za karcinom jetara u odsutnosti uznapredovanog stadija NAFLD. Kako su predstavili na 63 godišnjem sastanku AASLD 2012 godine, Dr. Rahman je sa kolegama proučavao skoro 18,000 osoba starijih od 65 godina kod kojih je bio dijagnosticiran primarni karcinom jetara i jetrena patologija bez višestrukih rizičnih faktora. Oni su otkrili slijedeće:

NAFLD je bio treći najučestaliji uobičajeni rizični faktor za hepatocelularni karcinom (najučestaliji oblik karcinoma jetara).
Od svih pacijenata sa NAFLD i hepatocelularnim karcinomom, 36% nije imalo cirozu (trajno očvršćivanje jetara).

Zbog jake veze između oboljenja ne alkoholnih masnih jetara i karcinoma jetara, istraživači počinju prepoznavati važnost prevencije masnih jetara. Čini se kako su promjene prehrane na nisko-masnu prehranu bogatu vlaknima te smanjen unos šećera i svakodnevno vježbanje najbolji način za prevenciju pogoršanja NAFLD te čak njeno nestajanje. Zbog toga, jetrena dijeta i dnevna fizička aktivnost mogu također spriječiti hepatocelularni karcinom. Ipak, puno osoba smatra ove dvije životne prakse (dijeta i vježbanje) izuzetno teškima.

Izazov sprječavanja postupnog napredovanja masnih jetara u karcinom jetara je bio predmet proučavanja od strane Dr. Geoffrey Farrell, člana FRACP, profesora hepatološke medicine sa Australian National University Medical School. Prema Dr Farrellu, kirurše intervencije kod pretilosti kao što je lap-band kirurški postupak, trebao bi biti pokriven od strane osiguravajućih kuća kako bi se zaustavio lanac oboljenja koji počinje sa pretilošću a završava sa karcinomom jetara.

Bez opovrgavanja opravdanja Dr, Farrella potrebe za kirurškom intervencijom kod pretilosti, čini se kako je jasna najbolja prevencija karcinoma jetara. Iako je malo ljudi žele čuti a još manje ima snagu da ju provede, dijeta i vježbanje ostaju naj jeftinije, ne invazivno i sigurno rješenje za zaustavljanje i reverziju NAFLD – promjena koja je bolja nego li bilo koja tableta za sprječavanje hepatocelularnog karcinoma.


Autor originalnog teksta:
Nicole Cutler L.Ac.

Reference:

http://www.austin.org.au/research/conferences/, Conferences and Events, Retrieved November 3, 2013, Austin Health Victoria, 2013.
http://thecultureofhealth.com/the-obesity-epidemic-solution/, The Obesity Epidemic Solution, Aimee, Retrieved November 3, 2013, Metro Pop Theme on Genesis Framework, 2013.
http://www.medscape.com/viewarticle/775289, NAFLD Without Cirrhosis Linked to Liver Cancer Risk, Daniel M. Keller, Retrieved November 3, 2013, WebMD, LLC, 2013.
http://www.skynews.com.au/health/article.aspx?id=912178, Fatty Liver Disease and Cancer “Linked”, Retrieved November 2, 2013, Australian News Channel Pty Ltd, 2013.


Link

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)