Idenix je podnio tužbu u Europi protiv Gileada

HCVProizvođač lijekova Idenix Pharmaceuticals Inc. Je podnio sudsku tužbu u Europi optužujući biotehnološkog diva Gilead Sciences Inc. Da je narušio patentna prava Idenixa kada je stavio na tržište popularni novi lijek za liječenje hepatitisa C u Engleskoj, Francuskoj i Njemačkoj.

Ova tužba predstavlja eskalaciju tromjesečne pravne bitke između Gileada i Idenixa zbog novog lijeka nazvanog Sovaldi. Idenix je izjavio kako ima ekskluzovna prava na intelektualno vlasništvo za sofosbuvir, sastojak koji predstavlja osnovu Sovaldija. Kompanija je podnijela sličnu tužbu protiv Gileada u Kaliforniji u prosincu prošle godine.

Idenix nije specificirao koliko traži za odštetu. Njegova tužba u Europi dolazi nakon patentnog odobrenja u EU. Patenti koji su predmet slučaja u SAD su bili odobreni u periodu između 2005-2009 godine.

„Ovo su prvi ofenzivni potezi Idenixa koji je poduzet u parnici protiv Gileada,“ izjavio je Teri Dahlman, glasnogovornik Idenixa. „Imamo čvrste stavove o intelektualnom vlasništvu i mi ih branimo.“

Amy Flood, potpredsjednica Gileada u Califu je izjavila kako kompanija odbacuje tvrdnje Idenixa o intelektualnom vlasništvu.

„Gilead će se braniti protiv bilo koje tvrdnje koje dolaze od strane Idenixa te ćemo osporiti tvrdnje o Idenixovom Europskom patentu,“ izjavila je.

Pacijenti oboljeli od hepatitisa C preferiraju Sovaldi koji je odobrila Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) u prosincu jer se ta tableta lakše podnosi, može se uzimati kroz kraće vrijeme nego li ostali tretmani te se smatra efikasnijom od prethodnih lijekova. Veleprodajna cijena Gileadovog lijeka je 28,000 dolara ta četvero tjedni tretman.

Analitičari su predvidjeli kako bi Gilead imati prodaju od najmanje 6 milijardi dolara ove godine što bi sovaldi učinilo najprodavanijim lijekom svih vremena. Vertex Pharmaceuticals Inc., biotehnološka kompanija koja je konkurent sa Incivekom, lijekom za hepatitis C je izgubila trku sa Sovaldijem i ostalim tretmanima nove generacije za hepatitis C.

Link

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)