Australija urgira za subvenciju revolucionarnih novih lijekova za hepatitis C

HCVStručnjaci za javno zdravstvo izjavljuju kako bi efikasni novi lijekovi za hepatitis C trebali biti subvencionirani u Australiji kako bi se izbjeglo sve veće opterećenje nacionalnog zdravstvenog sistema.

Australci koji su stekli hepatitis C prije desetljeća tek sada počinju razvijati smrtonosna jetrena oboljenja u alarmirajućem omjeru.

Više od polovice od 250,000 oboljelih od hepatitisa C u Australiji pripadaju „baby boomers“ generaciji koji su dobili virus u 60-im i 70-im godinama prošlog stoljeća kada je bujalo neobuzdano uzimanje eksperimentalnih narkotika.

Većina ovih pacijenata je sve do sada bila dobrog zdravlja ali nakon 30 i više godina života sa virusom, broj onih koji dobivaju karcinom jetara ili čekaju na transplantaciju jetara je u dramatičnom porastu sa porastom od 10% na 40% u zadnjih pet godina.

To je proces koji bi mogao predstavljati pritisak na zdravstvene resurse.

Sve do nedavno je tretman imao malen omjer uspjeha i jake nuspojave te su čak liječnici savjetovali pacijente da čekaju bolji tretman nadajući se da do tada neće doći do zatajenja jetara.

Istraživač javnog zdravstva Jack Wallace je jedan od onih sa hepatitisom C koji se nije liječio nadajući se kako nije jedan od troje koji će umrijeti od zatajenja jetara.

„Odgađao sam tretman zadnjih 20 godina zbog toga što su nuspojave prijašnjih tretmana bile prejake za mene da bih mogao i razmišljati o tretmanu,“ izjavio je.

Ipak, jedan od vodećih hepatologa u Australiji, profesor Geoff McCaughan je izjavio kako se novi „revolucionarni“ tretman razvio u Europi i SAD.

„Govorimo o omjeru izlječenja od 95% sa jednom ili dvije tablete dnevno, u osnovi bez bilo kojih nuspojava,“ izjavio je.

Lijek je došao na vrijeme za prvu generaciju oboljelih od hepatitisa B u Australiji (baby boomers) koja je počela obolijevati od zatajenja jetara.

„Karcinom jetara koji je povezan sa hepatitisom C je najbrže rastući karcinom u zapadnom svijetu,“ izjavio je profesor McCaughan. „Zbog toga 40-50% karcinoma jetara otpada na hepatitis C: 40-50% odraslih osoba sa hepatitisom C treba transplantaciju jetara.“

Cijena novog tretmana za hepatitis C je velika. Profesor McCaughan sa kolegama lobira kako bi se nova terapija za hepatitis C subvencionirala, s time da bi se počelo sa najviše ugroženim pacijentima.

„Ako dođete sa kroničnom hepatitis C infekcijom, akademski i medicinski vi bi trebali dobiti te lijekove u jednom stadiju u idućih 3-5 godina,“ izjavio je.

„Trenutni problem je cijena ovih lijekova u Europi i SAD koja je ekstremno visoka, 90,000 ili 100,000 dolara ili čak i viša.“

Hepatitis C je također stigmatizirano oboljenje za koje ne postoje visoko profilirane lobističke grupe a sami oboljeli imaju tendenciju da svoje oboljenje drže u tajnosti.

Wallace je izjavio da je takav manjak razumijevanja za oboljenje da samo malo Australaca zna da su većina oboljelih građani iz srednje klase.

„Jednom kada obznanite da imate hepatitis C, vi javno obznanjujete činjenicu da ste si ubrizgavali narkotike, a ubrizgavanje narkotika u Australiji je sramotno priznanje,“ izjavio je.

„To je stvarno zanimljivo – prošlo je 30 godina od kada sam si zadnji put ubrizgao narkotik a većina ljudi s kojima svakodnevno komuniciram nemaju predodžbu o mojoj prošlosti.“

Profesor McCaughham je izjavio kako oboljeli od hepatitisa dolaze iz svih slojeva društva. „Ima odvjetnika, neki od njih su liječnici, neki bankari, muzičari, trgovci – znate, šezdesete i sedamdesete su bile prilično divlje godine,“ izjavio je.


Link

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)