Kolika bi trebala biti cijena tretmana za hepatitis C?

HCVNova tableta za liječenje hepatitisa C postavlja teška pitanja o fer cijenama, ne samo u SAD i ostalim bogatim zemljama nego i u zemljama u razvoju diljem svijeta. Hepatitis C koji u svijetu utiče na 150 miliona ljudi, često godinama bez simptoma može prouzročiti umor i groznicu, cirozu ili karcinom jetara.

Tableta poznata pod marketinškim imenom Sovaldi ili generičkim sofosbuvir, košta 84,000 dolara za standardni tretman od 12 tjedana. To iznosi 1000 dolara po svakoj tableti koja se uzima na dnevnoj bazi. Pitanje je da li osiguravajuće kuće i javni programi kao što su Medicare i Medicaid trebaju toliko platiti za lijek, podižući cijenu za porezne obveznike i osiguranike.

Gilead je izjavio da je cijena konzistentna sa cijenom prethodnih režima tretmana (tvrdnja koju osporavaju nezavisni stručnjaci) te da je razumna s obzirom da lijek ima malo nuspojava te da u usporedbi sa drugim lijekovima može izliječiti visoki postotak pacijenata. Dugoročno, kompanija tvrdi da bi Sovaldi mogao uštedjeti novac osiguranicima sprječavajući pogoršanje stanja pacijenata te s time i potrebnu medicinsku njegu.

Ipak, tim stručnjaka na nedavnom skupu u San Francisku je zaključio kako lijek nudi „malu vrijednost“ za liječenje većine pacijenata, većinom zbog svoje visoke cijene. Ovo mišljenje je djelomično bilo zasnovano na kliničkoj procjeni i isplativosti koju je pripremila neprofitna organizacija koja procjenjuje medicinske tretmane (Institute for Clinical and Economic Review u Bostonu). Grupa je procijenila kako bi zamjena trenutnog standarda za inficirane stanovnike Kalifornije sa režimom Sovaldija podigla državne izdatke za 18 milijardi ili više u samo jednoj godini. Ona je izjavila kako uštede od smanjenih medicinskih troškova u narednim godinama ne bi bile dovoljne za nadoknadu te cijene.

Lijek će se prodavati po znatno manjoj cijeni u ostalim zemljama, Gilead planira licenciranje 3-5 Indijskih proizvođača lijekova za proizvodnju Sovaldija te se očekuje da cijena bude približno 2000 dolara za šest mjeseci tretmana kroz javne bolnice i društvene klinike u Indiji u usporedbi sa 168,000 za šest mjeseci u SAD). Gilead je izjavio kako sličan dogovor može biti postignut u 60 zemalja sa niskim i srednjim primanjima. Cijena u Europi je velika ali ne toliko koliko u SAD.

Što se može uraditi ili što bi trebalo uraditi da se smanji cijena u SAD? Neki stručnjaci predlažu davanje lijeka samo pacijentima sa uznapredovanim jetrenim oboljenjem. Ostali se nadaju kako će novi lijekovi u zadnjem stadiju kliničkog testiranja biti odobreni što bi stvorilo konkurenciju koja bi mogla pomoći u obuzdavanju cijene, Ostali urgiraju da državne Medicaid agencije koje pokrivaju veliki dio inficiranih osoba, pregovaraju sa Gileadom za manje cijene ili pronađu načine za ograničavanje upotrebe lijeka kada su raspoložive ostale opcije. Ne postoji jednostavan način za zadržavanje cijena kako dolaze novi lijekovi tako da treba pokušati sve ostale strategije.

Link

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)