Rizik od hepatocelularnog karcinoma ostaje veliki usprkos antivirusnim lijekovima za hepatitis B

HBVKorejski istraživači su otkrili kako pacijenti sa kroničnim hepatitisom B koji su postigli potpuni odgovor sa antivirusnom terapijom još uvijek imaju veliki rizik od razvoja hepatocelularnog karcinoma u usporedbi sa pacijentima koji imaju neaktivni kronični hepatitis B.

Sungkyunkwan University School of Medicine u Seulu su izjavili kako ova otkrića donose preokret u dosadašnjem stavu kako uspješna upotreba oralnih nukleot(z)ida smanjuje rizik od hepatocelularnog karcinoma (HCC).

Studija je uključivala više od 2300 pacijenata sa kroničnim hepatitisom B a pokazala je kako se kod 7.7% onih koji su počeli terapiju sa nukleoz(t)idima razvio HCC unutar 24 mjeseca u usporedbi sa samo 1.1% kod grupe sa neaktivnim kroničnim hepatitisom B.

Pacijenti koji su postigli kompletan virološki odgovor na terapiju nukleoz(t)idima su imali samo malo bolje rezultate, kod njih 6.2% je došlo do razvoja HCC u periodu praćenja.

Autori su izjavili kako su omjeri su ostali veliki za one koji su postigli odgovor čak i bez početne ciroze sa petogodišnjom kumulativnom učestalošću od 7.2% u usporedbi sa 0.8% u grupi sa neaktivnim kroničnim hepatitisom B.

Omjeri su bili izuzetno veliki kod pacijenata sa cirozom jetara, sa petogodišnjom učestalošću od 17.4% u grupi koja je imala potpuni odgovor na nukleoz(t)ide u usporedbi sa 6.0% u grupi sa neaktivnim kroničnim hepatitisom B.

Ostali rizični HCC faktori za pacijente sa kroničnim hepatitisom B su bili starija dob, muški spol, HBeAg status, veći nivo HBV DNA i HBV genotip C.

Najučestalije korišteni antivirusni lijek je bio Entekavir (73%) nakon čega slijede monoterapije lamivudinom i clevudinom sa skoro 20% pacijenata koji su imali sekvencijalnu ili kombiniranu terapiju nukleoz(t)idima za vrijeme perioda praćenja.

Pišući za žurnal Gut autori su izjavili kako njihova otkrića imaju kliničke implikacije a pacijenti sa kroničnim hepatitisom C liječeni sa nukleoz(t)idima i dalje trebaju aktivno praćenje za HCC čak i ako su postigli kompletni odgovor.

Strategija praćenja se može razlikovati u zavisnosti od prisutnosti ciroze jetara i kontinuiranog virološkog odgovora, izjavili su.

Ipak, buduće studije mogu identificirati podgrupe pacijenata sa manjim rizicima kod kojih kontinuirano praćenje nije isplativo, dodali su.


Link

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)