Na sjeveroistoku Indije je hepatitis C veća epidemija nego li HIV

HCVSa vrlo malo svjesnosti o povećanju hepatitis C slučajeva na sjeveroistoku zemlje, aktivisti i liječnici su upozorili da ako ne dođe do efikasne implementacije programa, doći će do daljnje eskalacije broja osoba inficiranih sa hepatitisom C.

Često opisujući to kao tempiranu virusnu bombu, oboljenje je široko rasprostranjeno među intravenskim korisnicima narkotika. Indijske pokrajine Manipur's Surachanpur i Bishnupur imaju najveći broj osoba inficiranih sa hepatitisom C (HCV) sa omjerom prevalencije među intravenskim ovisnicima od skoro 90% i 78%.

Prema testiranju provedenom 2009 godine od strane Indian Council of Medical Research u regijama Nagaland's Wokha i Phek omjer prevalencije je bio 20.8% i 8.7%. Prethodne studije su pokazale kako je u regiji Manipur omjer prevalencije HCV 55-80% među intravenskim ovisnicima u usporedbi sa 22-33% prevalencije HIV među njima.

„Glavni cilj je stvaranje svjesnosti o virusnom hepatitisu u regiji. Epidemija je pred našim vratima, ljudi se inficiraju, budu pozitivni na testiranju te imamo prijave smrtnih slučajeva. Ipak, nevladine organizacije i vlada nastavljaju ignorirati širenje oboljenja,“ izjavio je Ketho, generalni sekretar Hepatitis Coalition of Nagaland (HEPCON).

Sa većinom fokusa usmjerenog na svjesnost o HIV-AIDS i karcinom, HCV često ne zaokupi pažnju. Bez odgovarajućeg lijeka ili cjepiva, tretman za HCV se smatra preskupim. Osobe sa HCV su podložne razvoju bolesti u kronični oblik koji može dovesti do oštećenja jetara. Istraživanje pokazuje kako 75-85% HCV pacijenata razvije kronicitet za razliku od hepatitisa B (HBV).

„Korisnici intravenskih narkotika su najosjetljivija populacija. HCV prevalencija je puno veća nego li HIV. To ukazuje kako postoji veća grupa HCV pacijenata među intravenskim ovisnicima,“ izjavio je Kumar Medhi, liječnik sa Indian Council of Medical Research.

Još jedan faktor koji je odgovoran za visoku prevalenciju HCV među intravenskim ovisnicima je dijeljenje igala. Čak i sa naporima za promoviranje sigurne prakse injekcija, prevalencija dijeljenja igala je vrlo visoka. Korisnici mogu smanjiti dijeljenje šprica, ali se indirektno dijeljenje često prakticira. Skoro 50-70% intravenskih ovisnika je priznalo da dijeli pribor kao zajedničke posude za pripremu narkotika, pamuk za filtriranje i vodu za ispiranje.

Link

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)