Akutna disfunkcija bubrega povezana sa ne-virusnim komorbiditetom kod kroničnog hepatitisa C

HCVPrema izvješću objavljenom u žurnalu Clinical and Experimental Hepatology, među pacijentima sa kroničnom hepatitis C infekcijom, virusni faktor kao što je viremija i HCV genotip „nisu imali značajnu ulogu uzrokovanju akutne disfunkcije bubrega“ ali poznati ne virusni rizični faktori jesu.

U retrospektivnoj kohortnoj studiji koja je uključila 468 pacijenata sa kroničnim HCV (srednje starosne vrijednosti 50 godina) upisanih kroz period od jedne godine u jednoj hepatološkoj klinici i praćenih od 6 mjeseci do 3 godine, došlo je do razvoja 124 epizode akutne disfunkcije bubrega kod 63 pacijenata.

Takva disfunkcija je značajno imala više šansi za nastanak kod osoba koje su imale komorbidni dijabetes (prevalencija od 47.6% u usporedbi sa prevalencijom od 16.5% kod pacijenata koji nemaju dijabetes), hipertenziju (prevalencija od 69.8% u usporedbi sa prevalencijom od 38.8% kod pacijenata bez hipertenzije) ili poviješću intravenskog uzimanja narkotika (prevalencija od 44.4% u usporedbi sa prevalencijom od 29.4% kod onoh koji nisu uzimali narkotike), izjavila je Dr. Sanjaya Kumar Satapathy koja je sudjelovala zajedno sa odjeljenjem gastroenterologa sa New York Medical College i suradnicima za vrijeme studije.

Akutno smanjenje volumena tekućina uz mučninu, povraćanje, dijareju i pankreatitis velikog volumena se može pronaći kod velike većine pacijenata s akutnom disfunkcijom bubrega. Dodatno, čini se kako infekcije (n=23) i gastrointestinalno krvarenje (n=9) od kojih se većina događa kod pacijenata sa uznapredovanim oboljenjem jetara imaju značajnu ulogu kod razvoja akutne disfunkcije bubrega,“ napisali su istraživači (J. Clin. Exp. Hepatol. 2014 [doi:10.1016/j.jceh.2014.01.004]).

Kao kontrast tome, prevalencija akutne disfunkcije bubrega nije pokazala nikakvu povezanost sa osnovnom viremijom, virusnim genotipom, spolom pacijenata, rasom, indeksom tjelesne težine, HIV statusom ili poviješću zlouporabe alkohola. Ukupno 68 od 124 slučaja akutne disfunkcije bubrega (54.8%) je bilo potpuno razriješeno sa povratkom nivoa serumskog kreatinina na osnovni nivo; postojao je djelomični oporavak kod 34.7% slučajeva a preostalih 10.5 % slučajeva je imalo progresiju ili u kronično oboljenje bubrega ili u zadnji stadij renalnog oboljenja.

Iako je akutna kronična disfunkcija bubrega dobro poznata komplikacija kod ciroze i zatajenja jetara, većina slučajeva u ovoj studiji (76%) se razvila kod pacijenata koji nisu imali dekompenzirano ili uznapredovano oboljenje jetara, zabilježio je Dr. Satapathy koji zajedno sa kolegama sada radi na University of Tennessee u Memfisu.

Link

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)