"Blueprint medicines" - nova zvijezda borbe protiv hepatocelularnog karcinoma

"Blueprint medicines" je onkološka tvrtka usmjerena na pacijente, specijalizirana na izolaciju i proizvodnju visokoselektivnih inhibitora kinaze. Kompanija, vođena renomiranim ekspertima iz područja genomike tumora, istraživanja i proizvodnje novih lijekova, razvila je platformu koja povezuje genomiku s novom bazom inhibitora kinaze. Takav pristup omogućuje kompaniji ubrzan razvoj novih snažnih, izrazito selektivnih, spojeva koji ciljaju na jasne genomske pobuđivače promjena. "Blueprint medicines" je ponosan partner dviju vodećih kompanija za istraživanje genoma i uzročnika karcinoma "Wellcome Trust Sanger Institute-a" i "Massachusetts General Hospital Cancer Center-a". Kompanija očekuje početak kliničkih ispitivanja dvaju projekata do kraja 2015. godine.

Oba projekta istražuju kliničku upotrebu dvaju "Blueprint medicines"-ovih inhibitora kinaze:
*FGFR4 selektivni inhibitor
Objavljena istraživanja navode da je aberantna (nenormalna) aktivacija FGFR4 signalnog puta pobuđivač čak jedne trećine svih zloćudnih hepatocelularnih tumora (HCC). "Blueprint medicines" je razvila moćan i selektivan, ireverzibilan inhibitor FGFR4-a koji pošteđuje sve druge paralogne gene. U 2015. godini očekuje se početak kliničkih istraživanja navedenog inhibitora.

*KIT Exon 17 selektivni inhibitor
KIT Exon 17 mutacije su uočene u nekoliko bolesti s visokim nezadovoljenim potrebama za istraživanjem:
KIT D816V je dokazani pobuđivač mutacija kod Sistemske mastocitoze (SM) poznate i kao "Systemic mast cell disease (SMCD)". Kod preko 95% pacijenata oboljelih od Sistemske mastocitoze prisutna je navedena mutacija.
PDGFRα D842V mutacija je analogna KIT D816V mutaciji i prisutna je kod 5-6% pacijenata s Gastrointestinalnim stromalnim tumorom (GIST).
KIT Exon 17 mutacije pojavljuju se u izraženom postotku kod oboljelih od GIST-a, koji se liječe trenutno dostupnim terapijama, te vode ka daljnjem napredovanju bolesti.

"Blueprint medicines"-ova istraživačka platforma razvila je potencijalno izrazito selektivni inhibitor kinaze koji cilja upravo ove mutacije i očekuje se početak kliničkih istraživanja u 2015. godini.

 

Izvor

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)