Tenofovir monoterapija ili entecavir+tenofovir terapija?

Prema ENTEBE studiji, objavljenoj u Bostonu na „Liver meeting“-u u organizaciji AASLD-a (American Association for the Study of Liver Diseases), kombinacija entecavir i tenofovir pokazala se uspješnom u liječenju virusa hepatitisa B (HBV) kod pacijenata koji su pokazivali rezistenciju na liječenje drugim antivirusnim lijekovima. Antivirusna terapija nukleozidnim/nukleotidnim analozima kao što su; entecavir (Baraclude), tenofovir (Viread), adefovir (Hepsera), telbivudin (Sebivo/Tyzeka) ili lamivudin (Zeffix), čini okosnicu liječenja kroničnog hepatitisa B. Iako njihova uspješnost pri zaustavljanju replikacije HBV-a nije upitna, ipak im nedostaje sposobnost kompletnog uklanjanja virusa iz organizma, što umanjuje uspješnost liječenja i produžava trajanje terapije. Također HBV često postaje rezistentan na antivirusne lijekove, posebno one „starije generacije“ kao lamivudin, što za posljedicu ima potpun neuspjeh tretmana liječenja.

Entecavir + tenofovir
Nastanak rezistencije HBV-a na antivirusni lijek može izazvati rezistenciju na čitav niz srodnih antivirusnih lijekova. No, prema znanstvenicima, kombiniranje entecavira (analog gvanozina) i tenofovira (analog adenozina) kao jedinstvenog tretmana može uspjeti kod pacijenata kod kojih nisu uspjeli prijašnji pokušaji s nukleozidnim analozima. Dva navedena lijeka imaju visok stupanj otpornosti na rezistenciju te im se profili rezistencije ne preklapaju.

U ENTEBE studiji 92 pacijenta su primala tretman sastavljen od 1.0 mg entecavira i 300 mg tenofovira jednom dnevno kroz 96 tjedana, te su naknadno praćena dodatna 24 tjedna nakon završetka terapije. Kombinacija entecavir i tenofovir pokazala se kao sigurna i generalno dobro tolerirana, bez značajnih nuspojava koje su se uglavnom izražavale kao umor i mučnina. Zaključak znanstvenika je bio da je testirana kombinacija lijekova uspješna i izrazito tolerabilna opcija kod pacijenata kod kojih je prijašnja terapija, bez obzira na vrstu nukleozidnih analoga, bila neuspješna.

Tenofovir monoterapija
Paralelno, u sličnoj studiji, Young-Suk Lim sa timom medicinskog sveučilišta iz Seula (University of Ulsan College of Medicine) usporedio je rezultate liječenja pacijenata s kroničnim HBV-om, čija prethodna terapija antivirusnim lijekom nije bila uspješna, podijeljenih u dvije grupe. Prva grupa liječena je kombinacijom entecavir+tenofovir a druga samo tenofovirom i uključivala je 90 pacijenata. Također, kao i terapija s entecavir+tenofovir kombinacijom, monoterapija tenofovirom nije imala značajnih nuspojava i simptomi su se uglavnom zadržavali na umoru i mučnini. Nakon 48 tjedana uspoređivana je uspješnost suzbijanja virusa HBV-a. Uspješnost kod grupe čija je terapija bila kombinacija entecavir+tenofovir iznosila je 73% dok je kod grupe čija je terapija bila samo tenofovir iznosila 71%. Tim stručnjaka ovog istraživanja zaključio je da značajna razlika među ovim pristupima terapiji zapravo i ne postoji, tj. da je zanemariva.

Navedena klinička ispitivanja i njihovi rezultati, iako proturječni, otvaraju raspravu o prilagodbi antivirusnih lijekova i prilagodbi terapije pacijentima s kroničnim hepatitisom neovisno o tipu.

 

Izvor

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)