Program cijepljenja u Tajvanu povezan sa smanjenjem smrtnih slučajeva vezanih uz kronična jetrena oboljenja

HBV„Infekcija virusom hepatitisa B (HBV) uzrokuje početni fulminantan hepatitis (infant fulminant hepatitis - IFH) i kroničnu HBV infekciju, može napredovati u kronično oboljenje jetara (chronic liver disease - CLD) i hepatocelularni karcinom (HCC). Tajvan je 1984 pokrenuo program HBV cijepljenja diljem zemlje za svu novorođenčad a kojije uspješno smanjio prevalenciju kroničnih nosioca HBV infekcije, učestalost HCC te smrtnost IFH kod cijepljene skupine. Smrtnost CLD prije i nakon HBV cijepljenja nokada nije bila istražena,“ napisao je dr. Chun-Ju Chiang sa kolegama iz National Taiwan University.

Kako je prijavljeno u istraživačkom pismu, autori su procijenili 30-godišnje rezultate programa cijepljenja. Od srpnja 1984 do lipnja 1986 program cijepljenja je pokrio samo novorođenčad od visoko rizičnih majki koje su bile seropozitivne na HBV površinski antigen. Pokrivenost je bila proširena na svu novorođenčad u srpnju 1987 a na djecu u osnovnim školama 1988-1990 godine. Izmijenjeno HBV cjepivo je zamijenilo cjepivo dobiveno iz plazme 1992 godine. Omjer pokrivenosti cijepljenja skupine rođene od 1984-2010 je bila 88.8-96.9%. Smrtnost od IFH, CLD i HCC te učestalost HCC je bila uspoređena među skupinom rođenom prije i poslije pokretanja programa cijepljenja.

Istraživači su otkrili kako je od 1977-1980 do 2001-2004 omjer prilagođen starosti i spolu za pojedince od 5-29 godina starosti bio smanjen za više od 90% za CLD i HCC smrtnost te za više od 80% za učestalost HCC koja je bila veća nego li prethodno prijavljeno smanjenje (70%) kod HCC učestalosti za osobe od 6-19 godina starosti.

Smrtnost od IFH kod cijepljene grupe se smanjila za više od 90% od 1977-1980 do 2009-2011 godine što je bilo više nego li prethodno prijavljeno smanjenje (približno 70%) od 1975-1984 do 1985-1988 godine. „Ovaj program dugoročnog i sveobuhvatnog cijepljenja je bio povezan sa manjom IFH smrtnosti kroz povećanje osobnog i grupnog imuniteta cijepljene skupine.“


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)