Peru: karcinom jetara kao niti jedan drugi

hccKarcinom jetara je šesti najučestaliji karcinom u svijetu i treći po smrtnosti. Uglavnom utječe na muškarce starije od 40 godina, često sa cirozom ili hepatitisom B ili C. Alu u Peruu, on ne karakteristično utječe na mlađe osobe, čak i djecu kod kojih nije identificiran rizični faktor. To je anomalija koju su istraživači iz IRD i njihovi partneri nedavno otkrili u PLoS One. Francusko-Peruanski tim je naglasio uznemirujuću činjenicu: ovi pacijenti sa prosječnom starosti od 25 godina dolaze iz istog geografskog područja u Andima.

Vrlo mladi pacijenti

Kako bi nadoknadili manjak znanja o karcinomu jetara u Latinskoj Americi, istraživači su izvršili statističku analizu kliničkih slučajeva oboljenja u Peruu, zemlji koja ima reputaciju najveće učestalosti na kontinentu. Oni su pregledali demografske karakteristike, rizične faktore i uzročnike za više od 1500 pacijenata u cijeloj zemlji, primljene između 1997 i 2010 godine u instituto nacional de enfermedades neoplásicas u Limi. Rezultati su bili neočekivani: 50% zahvaćenih osoba uopće ne odgovara profilu onih u rizičnoj skupini. Oni su mladiljudi sa prosječnom starosti od 25 godina, neki čak i djeca od kojih većina nema hepatitis B ili C i ne boluju od ciroze. Dodatno, trećina zahvaćenih su žene što je u suprotnosti sa otkrićima drugdje u svijetu gdje je omjer u spolu još neravnomjerniji. Dodatna Peruanska osobitost je ta da je većina pacijenata imala velike tumore, veće od 10cm u promjeru.

Izvor u Andama

Još jedno uznemirujuće otkriće: ovi mladi pacijenti dolaze iz područja Anda. Istraživači su definirali žarišnu točku u regiji Apurimac na jugoistoku, npr, glavni izvor ovog fenomena tamo gdje ima najviše utjecaja na populaciju je tamo gdje je najmanja prosječna starost. Takvo specifično zemljopisno područje ukazuje da je uzrok problema povezano sa okolišem u kojem osobe žive. Čini se kako početna analiza uklanja bilo kakav izvor povezan sa hranom vezano uz konzumaciju lokalnog stanovništva poljoprivrednih proizvoda koji sadrže mikotoksine, supstance koju proizvode gljive a za koju je poznato da predstavljaju jedan od rizičnih faktora za karcinom jetara. Teoriju o trovanju zbog kontaminacije tla i vode od strane zagađivača zbog ljudske aktivnosti u predjelu Anda tek treba istražiti. Na posljetku, znanstvenici također razmatraju mogućnost infektivnih tvari koje da danas nisu identificirane.

Oboljenje koje u svijetu ima progresiju

Broj slučajeva karcinoma jetara se u svijetu udvostručio u zadnja dva desetljeća zbog povećanja virusnog hepatitisa, posebno u zapadnoj Africi i jugoistočnoj Aziji gdje su oni visoko endemski. Prema Svjetskoj Zdravstvenoj Organizaciji, oboljenje koje je također poznato pod imenom hepatocelularni karcinom (HCC) trenutno uzrokuje skoro 700,000 smrtnih slučajeva svake godine.

HCC ima slab odgovor na liječenje kemoterapijom. Zbog toga, tumor jetara se mora ili kirurški odstraniti ili liječiti kemijskom embolizacijom, npr, ubrizgavanjem direktno u tumor. Većina operacija kao što je ova ostaje nedostupna za veliku većinu pacijenta, od kojih skoro 85% žive u zemljama u razvoju.


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)