Alkoholizam predstavlja komplicirajući faktor kod žena sa hepatitisom C

hcvKod velike konzumacije alkohola žene sa hepatitisom C gube prednost u preživljavanju nad muškarcima. Hepatitis C je kronična infekcija jetara koja se prenosi preko kontaminirane krvi te je često povezana sa upotrebom narkotika. Ona ponekad dovodi do ozbiljnog oštećenja jetara i karcinoma jetara. Prethodna istraživanja su sugerirala kako hepatitis C ima sporiju progresiju među ženama što im je davalo prednost u preživljavanju. Sa druge strane, alkoholizam i konzumacije alkohola pogoršava ishod.

Istraživači iz National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism su zbrojili ove tendencije kako bi istražili posljedice kod žena koje imaju hepatitis C i koje su alkoholičarke. Analizirali su 132,468 smrtna slučaja povezana sa hepatitisom C i alkoholizmom. Žene sa hepatitisom C koje nisu konzumirale alkohol u velikim količinama umrle su kod prosječne starosti od 61 godinu. Žene koje su imale hepatitis C i koje su bile alkoholičarke umrle su u prosječnoj starosti od 49 godina. Za muškarce u tim slučajevima odgovarajuće starost prilikom smrti je bila 55 i 50 godina. Zbog toga alkohol anulira spolnu prednost koju žene imaju nad muškarcima kada je u pitanju preživljavanje kod hepatitisa C. Istraživači su priznali da je studija imala jedno ograničenje – alkoholizam često sprječava pristup tretmanu za hepatitis C zbog toga što alkoholičari imaju manje šanse za korist od tretmana. Ovo može biti faktor koji doprinosi manjem omjeru preživljavanja koji je viđen kada dolazi do kombinacije hepatitisa C i alkoholizma.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)