Primatelji transplantirane jetre sa hepatitisom B mogli bi trebati doživotni antivirusni tretman

Transplantacija jetrePacijenti koji se podvrgnu transplantaciji zbog oštećenja jetre prouzročenom hepatitisom B bi trebali primati doživotni antivirusni tretman kako bi spriječili ponovno pojavljivanje oboljenja. Nova studija pokazuje kako manjak staničnog imuniteta nasuprot oboljenja čini vjerojatnim ponovno pojavljivanje oboljenja u slučaju povlačenja antivirusnog tretmana. Ova otkrića su objavljena u ožujskom izdanju „Liver Transplantation”, žurnala objavljenog od strane John Wiley & Sons.

Kronični hepatitis B (HBV) je česti uzrok uznapredovanog oboljenja jetre i raka jetre. Transplantacija jetre je najefikasniji tretman. Ipak, bez neprekidne antivirusne terapije kod 80% pacijenata dolazi do ponovnog pojavljivanja HBV. Dok pacijentov imunološki sistem igra kritičnu ulogu kako u odstranjivanju virusa tako i u oštećenju jetre, uloga HBV specifičnog staničnog imuniteta kod pacijenata sa transplantiranom jetrom nije sasvim jasna.  

Istraživači predvođeni Chung Mau Lo sa univerziteta u Hong Kongu postavili su zadatak razumjeti ovaj imunitet kod pacijenata sa HBV koji su primili transplantiranu jetru. Oni su istražili HBV specifični CD4 T-stanični imunološki odgovor kod 52 HBV pacijenta koji su bili podvrgnuti transplantaciji jetre. Usporedili su podatke sa 63 osobe sa HBV koji nisu bile podvrgnute transplantaciji. Četrdeset takvih pacijenata je imalo kronični HBV, a dvadeset troje je imalo samo-ograničavajuću infekciju.

Istraživači su prezentirali HBV-kodiran antigen u uzorcima krvi od svakog pacijenta. Onda su odredili T-staničnu proliferaciju i in vitro proizvodnju interferona γ. Otkrili su kako stanični imunitet kod primatelja transplantata sa ponovnim pojavljivanjem oboljenja nije bio značajno različit od onih pojedinaca s kroničnom infekcijom s povećanim aminitransferazama. Ipak, pacijenti s transplantacijom koji nisu imali ponovno pojavljivanje oboljenja su imali niži ili nedetektabilan CD4 T-stanični odgovor.

“Naši rezultati pružaju snažan dokaz koji podržava concept kako CD4 t-stanično posredovan odgovor je proces pokrenut antigenom”, izvijestili su autori.

Popratni uvodnik Anne Marie Roque-Afonso iz Hopital Paul Brousse iz Francuske sugerira kako studija ukazuje za potrebu neograničene antivirusne terapije kod primatelja transplantirane jetre s HBV zbog njihovog pomanjkanja anti-HBV imuniteta.

Anne Marie Roque-Afonso je zaključila kako “imunosupresija koja slijedi nakon transplantacije povezane sa HBV oboljenjem predstavlja maksimalan rizik virusne reaktivacije i nalaže doživotnu profilaksu”.Izvor: www.medicalnewstoday.com, originalni članak možete pročitati ovdje

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)