Jeftiniji način za otkrivanje hepatitisa C

Univerzitet u BonuIstraživači su razvili test krvi za hepatitis C koji je visoko specifičan i jeftin i koji bi omogućio siromašnim zemljama provjeru njihovih zaliha krvi.

Novi ekonomičan test krvi za hepatitis C

Novi test krvi bi mogao dovesti do preokreta u bitki protiv opasnog virusa hepatitisa C. Procedura nudi značajno jeftiniju alternativu običnim komercijalnim testovima zadržavajući jednaku osjetljivost. Od sada će po prvi put siromašne zemlje imati mogućnost praćenja cijelih banaka krvi na hepatitis C virus sa optimalnim metodama.

Ova procedura je razvijena od strane istraživača pri univerzitetu u Bonu i Bernhard-Nocht institutu za tropsku medicinu u Hamburgu. Znanstvenici iz Brazila, Singapura, Južne Afrike i Engleske su također bili uključeni u ovo istraživanje.

170 miliona ljudi širom svijeta je inficirano sa virusom hepatitisa C. Rani stadij oboljenja često prolazi nezamijećen. Ipak, kasniji simptomi uključuju opasne po život rak jetre i cirozu jetre. Jedan od glavnih izvora infekcije je u kontaminiranim bankama krvi što je razlog zbog kojega banke krvi u Europi i SAD vrše rutinsko testiranje na hepatitis C virus. Ipak, siromašne zemlje si to ne mogu priuštiti ili se moraju pouzdavati na zastarjele testove  neadekvatne osjetljivosti. Nova procedura bi mogla sve ovo promijeniti. „U Brazilu standardni test na hepatitis C košta preko 100 dolara po uzorku – za nas, kao kontrast tome cijena je ispod 19 dolara“, izjavio je dr. Jan Felix Drexler. 10 dolara od te cijene otpada na troškove licence – nekoliko velikih farmaceutskih kompanija ima patent za genom virusa hepatitisa C.

Bernhard-Nocht institut za tropsku medicinu u HamburguUniverzitet u Bonu


Dr. Drexler koji je bio uključen u razvoj ove nove testne procedure se upravo prebacio sa Bernhard-Nocht instituta u Hamburgu u univerzitet u Bonnu. Funkcijska procedura u principu jednako djeluje kao i većina komercijalnih testova koji su do sada bili raspoloživi na tržištu: sve procedure prepoznaju genotipsku sekvencu u krvi koja potječe od hepatitis C virusa. Ipak, problem je u tome što postoje različiti tipovi patogena čiji su genotipovi nekada vrlo različiti. Dobar test krvi treba upozoriti jednako dobro za svaki od ovih tipova. „Na primjer u Aziji mi često nailazimo na različite tipove hepatitis C virusa nego li što je naš“ izjavio je Dr. Drexler. „Ali kada se turist inficira u Tailandu i nakon toga donira krv u Njemačkoj, mi također moramo biti u mogućnosti dijagnosticirati te uzorke krvi bez greške.“

Ispitano je 600 uzoraka krvi

Ipak, u puno točaka, genotipovi različitih patogen su u velikoj mjeri identični. Ovdje genetičari govore o sačuvanim područjima, a svi komercijalni testovi su „specijalizirani“ u odnosu na jednu od ovih točaka. Kao kontrast tome, nova procedura reagira kada detektira sekvence iz različitih sačuvanih područja koja do sada nisu korištena za dijagnosticiranje HCV. Radeći na ovoj osnovi na manje od 600 uzoraka krvi iz pet različitih zemalja, istraživači su bili u mogućnosti prikazati koliko dobro ovo funkcionira. „Najmanje što možemo reći da smo osjetljivi kao dvije najbolje standardne procedure“, naglasio je profesor dr. Christian Drosten, virolog iz Bonskog univerziteta. „Ovo vrijedi za sve oblike virusa“.

Sada po prvi put siromašne zemlje također imaju šansu za testiranje njihovih banaka krvi po relativno malim troškovima. „Ovo bi trebao biti značajan napredak u obuzdavanju oboljenja“, naglasio je dr. Drexler. „Ipak, transfuzija je glavni izvor širenja“. U jednom Brazilskom laboratoriju novi test krvi je već testiran na 127 pacijenata sa izvanrednim uspjehom. U ovoj zadnjoj publikaciji istraživači su otkrili svaki detalj ove metode. „Bilo kome tko želi koristiti ovaj test možemo snabdjeti sa kontrolnim reagensom“ izjavio je dr. Drexler. Komercijalni dobavljači nasuprot tome održavaju strogu tajnost u vezi preciznosti njihovih testova.

Ova procedura neće samo detektirati prisutnost infekcije sa virusom hepatitisa C. Liječnici također mogu odrediti ukupnu koncentraciju virusa u krvi. Zbog toga se ovaj test može također koristiti npr. za praćenje uspjeha terapije. Prema dr. Drexleru, „na ovaj način možemo poštedjeti puno pacijenata mjesece skupe terapije te također neugodnih nuspojava“.




Izvor: www.hepatitis-central.com, originalni članak možete pročitati ovdje

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)