Istraga u vezi krvi u UK okrivljuje odugovlačenje za „strašnu ljudsku tragediju“

UK Dvogodišnja privatno financirana nezavisna istraga o tome kako je skoro 5000 građana UK koji su primili transfuziju prije 20 godina, te bili inficirani sa hepatitisom C i HIV-om, otkrila je kako je odugovlačenje dijela vlade i znanstvenih organizacija kriva za „strašnu ljudsku tragediju“.Lord Archer of Sandwell

Istraga predvođena laburističkim plemićem Lord Archer of Sandwell koji je autor istrage i koji je objavio rezultate zaključila je kako:
„Komercijalni prioriteti nikada ponovno ne bi smjeli biti ispred javno-zdravstvenih interesa“.
4670 ljudi koji su primili transfuziju krvi korištenjem NHS krvnih rezervi između 1970 i 1980 godine je bilo inficirano hepatitisom C, a četvrtina njih je također postala inficirana s virusom HIVa.

Prema časopisu Telegraph, autori su izjavili, da iako je bilo teško precizno reći tko je bio odgovoran, bili su „obeshrabreni“ činjenicom koliko dugo vremena je trebalo vladi UK i znanstvenim savjetnicima da djeluju. U Irskoj je trebalo samo 5 godina da zemlja postane samodovoljna u vezi krvnih proizvoda, dok je u Engleskoj i Welsu trebalo 13 godina što je omjer napretka koji su autori opisali kao „letargija“.

Brži odgovor na opasnost od hepatitisa C i HIVa je mogao spasiti puno života. Kako bi zadovoljili potražnju, NHS je kupio krvne proizvode od dobavljača iz SAD, čiji su izvori uključivali zatvorenike, populaciju poznatu po velikom prevladavanju HIV i hepatitis C nosioca. Lord Archer je izjavio kako je bilo malo vjerojatno kako bi izvori zaliha u UK dolazio iz takve populacije donatora.

Autori su izjavili kako je bilo teško ne zaključiti kako je „komercijalni prioritet uzeo prednost nad zabrinutošću za javno zdravstvo“ te da se puna javna istraga trebala provesti puno ranije.

Istraga je pokrenuta nakon desetljeća kampanje od strane žrtava i njihovih familija. Mnogi od žrtava uključuje hemofiličare, od kojih je skoro 2000 umrlo od primanja kontaminirane krvi iz inficiranih zaliha.

52-godišnji Haydn Lewis, hemofiličar koji živi u Cardiffu, izjavio je za BBC kako se inficirao sa HIV-om i hepatitisom C iz kontaminiranih krvnih proizvoda. On čeka na transplantaciju jetre i misli kako je inficirao ženu zbog toga što su liječnici odgađali mu reći kako je inficiran.

Lewis je izjavio za BBC kako je izvješće trebalo više kritizirati vladu. Izjavio je kako želi „završetak“ nakon što već 20 godina ima „kuglu i lanac oko gležnja“.

Lord Archer je izjavio BBC-u kako je prekasno da bi se reklo tko je kriv, a vlada bi trebala „odgovoriti na trenutne potrebe ljudi“.
Autori izvješća su preporučili kako vlada treba izraditi kompenzacijsku shemu za žrtve koji su do sada primili novac jedino od dobrotvornih ustanova.

Izvor: www.medicalnewstoday.com, puni članak možete pročitati ovdje

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)