Kada se akutni hepatitis razvija u kronični

Helmholtz centar BraunschweigIstraživači iz Helmholtz centra u Braunschweigu, prikazali su kako imunološki sistem reagira na hepatitis B infekciju.

Kako bi to postigli, Carlos A. Guzmán, šef radne skupine „Vaccinology and Applied Microbiology“ i Robert Geffers, šef odjela „Gene Expression Analysis“ u suradnji sa njihovim Indijskim kolegama istražili su učestalost vrsta posebnih obrambenih stanica, T pomoćnih stanica zajedno sa njihovom ulogom u razvoju oboljenja. Uz pomoć genetičke analize pokazali su kako su geni u tim imunološkim stanicama različito regulirani prema razvoju oboljenja Ovi novi rezultati mogu pomoći liječnicima u otkrivanju jeli infekcija izlječiva ili će se infekcija, trajno se nastanivši u jetri, razviti u kronični oblik. Rezultati su objavljeni u znanstvenom žurnalu „Hepatology“.

Približno 300 do 420 miliona ljudi (5-7% svjetske populacije) imaju kroničnu hepatitis B infekciju. Indija je jedna od zemalja u kojoj je hepatitis B učestao. Razlikovanje je izvršeno razvojem bolesti od akutnog do kroničnog oblika. Najučestaliji simptom akutne infekcije je žutica. Kod 5% infekcija, oboljenje postaje kronično i na taj način virus ostaje u jetri. U koliko se ne liječi, kronični hepatitis B može dovesti do ozbiljnih posljedica, ciroze i raka jetre. Do sada znanstvenici nisu potpuno razumjeli ulogu koju imunološki sistem ima u karakterizaciji akutne ili kronične hepatitis B infekcije.

Presudan faktor u postizanju odgovarajuće imunološke reakcije je brza mobilizacija imunoloških stanica. One posebno napadaju inficirane jetrene stanice bez da pritom u tom procesu nepotrebno uništavaju jetreno tkivo. Podvrsta T pomoćnih stanica igraju presudnu ulogu u postizanju ove neophodne ravnoteže između imunološke obrane i tolerancije: efektorne T stanice i regulacijske T stanice (Treg). Za vrijeme dok se efektorne T stanice bore sa virusnom infekcijom i uništavaju inficirane stanice, Treg stanice smanjuju imunološku reakciju i onemogućuju efektorne T stanice. One sprječavaju uništavanje tkiva.

Međunarodni tim istraživačkih znanstvenika je istražio kako ove pomoćne T stanice utječu na razvoj hepatitis B oboljenja. Uzeli su uzorke krvi od Indijskih pacijenata sa hepatitisom B i usporedili omjer u kojem je promijenjena učestalost djelomične količine T stanica u krvi utječe na razvoj oboljenja te koji su gen  za to odgovorni.

Tim Guzmana i Geffera su bili u mogućnosti  pokazati koje su kod akutnog hepatitisa B efektorne T stanice izuzetno aktivne i uništavaju inficirane stanice. Te stanice sprječavaju efektorne T stanice u oštećivanju zdravog jetrenog tkiva za vrijeme ovog stadija infekcije. S druge strane, T efektorne stanice su većinski neaktivne kod kronične hepatitis B infekcije: Treg stanice sprječavaju imunološku reakciju i čineći to povećavaju broj hepatitis B virusa koji su u mogućnosti živjeti u organu. Imunološki sistem se konstantno bori protiv virusa u nastojanju da uspori uništavanje jetrenog tkiva. Istraživači su provjerili svoja zapažanja sa genskom aktivnošću: prikazali su kako je više od jedne tisuće gena u efektornim T stanicama različito regulirano u imunološkoj reakciji na akutni hepatitis B nego li u kroničnom slučaju.

„Molekularni mehanizmi i specifična genska aktivnost kod hepatitis B infekcije je do sada bila nepoznata. Sada puno bolje razumijemo kako se razvija kronična hepatitis B infekcija i koji su procesi uključeni“, izjavio je Carlos A. Guzmán. „Sa genskom analizom smo u mogućnosti dalje istraživati molekularne veze, koje su u puno slučajeva razlog za kliničko promatranje.“ Zbog toga liječnici imaju mogućnost poboljšati dijagnoze sa takozvanim „genskim markerima“ te poboljšati liječenje pacijenata sa ciljanim, imuno-terapeutskim mjerama“, izjavio je Robert Geffers koji je proveo gensku analizu krvnih testova.




Izvor: www.medicalnewstoday.com, originalni članak možete pročitati ovdje

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)