Potencijalni markeri povećanja histološke aktivnosti kod infekcije virusom hepatitisa C

World Journal of GastroenterologyRanije se snažan i stalan limfocitni proliferativan odgovor specifičan za hepatitis C virus (HCV) smatrao ključnim za uklanjanje virusa. S druge strane, doprinos odgovora antitijela je još uvijek kontroverzan. Prikupljeni su istraživački podaci u vezi važnosti specifičnih kategorija antitijela za vrijeme kronične infekcije. Posebno je prepoznata veza između IgA i oštećenja jetre induciranog alkoholom, ali njene moguće implikacije na kroničnu HCV infekciju do sada nisu bile istražene.

Istraživački članak objavljen 28. listopada 2008 u World Journal of Gastroenterology osvrće se na to pitanje. U članku se istraživao HCV specifični HCV imunološki odgovor kod kroničnih bolesnika, kako liječenih tako i neliječenih u parnim uzorcima uzetim u razmaku od 6 mjeseci. IgG, IgM i IgA nivoi kao i IgG1-4 podrazredi su bili analizirani sa ELISA, a periferni krvni limfocitni proliferativan odgovor na jezgru, omotač i NS3 antigen su bili analizirani sa CFCE testom.

Više od 70% pacijenata je pokazalo specifični odgovor IgG i IgM na HCV proteinski omotač, E1 i NS3, dok je hipervarijabilno područje-1 od E2 bilo prepoznato kod polovice pacijenata. Nivoi anti proteinskih omotača IgM i IgG se povećao tijekom vremena dok je IgA nivo ostao isti; umjesto toga primijećeno je povećanje IgA pozitivnih uzoraka. Posebno, iGa nasuprot HCV strukturalnom antigenu su pozitivno korelirali sa nekro-upalnim procesima. Procjena IgG podklasa u usporedbi sa proteinskim omotačem i NS3 je otkrilo kako je više od 80% pojedinaca bilo pozitivno na IgG1. Kao suprotnost tome, manje od 30% pacijenata je pokazalo pozitivan proliferativan odgovor na CD4+ i CD8+ T stanice, sa jedva prepoznatljivim virusnim proteinskim omotačem.

Usporedna analiza između demografskih varijabli i humoralnog odgovora otkrila je kako je konzumacija alkohola negativno povezana sa odgovorom u glavnim skupinama IgM, IgA i IgG kao i IgG4. S druge strane, prisutnost specifičnog IgG4  je pozitivno povezana sa činjenicom o tretmanu standardnom terapijom i stupnjem nekro-upalne aktivnosti. Dodatno, nekro-upalna aktivnost je također povezana sa IgA dok fibroza nije.

Rezultati su potvrdili da iako je stanični imunološki odgovor slab i ograničen, ipak je prisutan snažan i opsežan humoralni odgovor kod kronične HCV infekcije. Posebno, povezanost specifičnog IgA odgovora na nekro-upalne aktivnosti otvaraju put budućim studijama kako bi se potvrdila korisnost kao ne-invazivnog, lako mjerljivog markera histološke aktivnosti kod kronične HCV infekcije.

Izvor: www.medicalnewstoday.com, originalni članak možete pročitati ovdje

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)