Prijenos hepatitisa B sa majke na dijete manje učestao kod poroda carskim rezom

HBVU nedavnoj studiji je objavljeno kako dojenčad rođena od majki sa hepatitisom B imaju manje šanse za stjecanje infekcije kada su porođena carskim rezom.

Istraživači su proveli retrospektivnu analizu podataka prikupljenih od 673 novorođenčadi koji su rođeni vaginalnim porodom (vaginal delivery - VD), 496 izbornim carskim rezom (elective cesarean section - ECS) i 240 hitnim carskim rezom (urgent cesarean section - UCS) od 1401 majki koje su bile pozitivne na hepatitis B površinski antigen (HBsAg). Sva novorođenčad su primila HBV cjepivo i bila su testirana na HBsAg u starosti 7 i 12 mjeseci. Među majkama 54.5% je bilo pozitivno na hepatitis B e antigen (HBeAg) a 61.5% je imalo detektabilnu HBV DNA.

Omjer prijenosa sa majke na dijete (mother-to-child transmission - MTCT) kod kroničnog HBV u cijeloj grupi je bio 2.8%. Nije se dogodio niti jedan smrtni slučaj majke ili dojenčadi za vrijeme studije.

Sva novorođenčad kod koje se razvila infekcija su bila rođena od majki pozitivnih na HBsAg i HBeAg a imali su nivo HBV DNA 6log10 kopija/mL prije poroda.

Manje novorođenčadi u ECS grupi (1.4%) je razvilo HBV nego li u VD (3.4%) ili UCS grupi (4.2%). Kada su VD i USC grupe bile kombinirane radi analize, pokazale su veći omjer HBV nego li ECS grupa (3.6% vs. 1.4%)

Multivarijatna analiza je pokazala kako je porod kod VD ili UCS bio nezavisno povezan sa povećanim rizikom od MTCT. Pod analiza novorođenčadi rođenih od HBeAg pozitivnih majki (365 u VD grupi, 273 u ECS grupi i 131 u UCS grupi) je također pokazala manji MTCT omjer kod novorođenčadi rođenih preko ECS (2.6%) nego li VD (6.3%) ili UCS grupi (7.6%) ili u kombiniranim ne-ECS grupama (6.7%).

„Naša studija je pokazala kako je značajno manji omjer MTCT bio primijećen kod novorođenčadi rođenih ECS u usporedbi sa grupom koja je porođena vaginalno ili UCS,“ napisali su istraživači. „U usporedbi sa VD, čini se kako ECS nije imao veći omjer smrtnosti ili većih komplikacija za vrijem jednogodišnjeg praćenja majki i dojenčadi. Zaključujemo kako možemo preporučiti izvođenje ECS samo kod visoko viremičnih majki sa HBV DNA nivoima ≥1,000,000 kopija/mL.


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)