Danoprevir je poboljšao omjer SVR kod terapije peginterferonom i ribavirinom kod pacijenata sa HCV

HCVU nedavnoj studiji pacijenti sa hepatitisom C genotipom 1 liječeni sa danoprevirom uz dodatak pegiliranog interferona i ribavirina su doživjeli visoki omjer stalnog virološkog odgovora ali visoka doza danoprevira nije bila povezana sa ozbiljnim povećanjem ALT.

U drugoj fazi međunarodne studije sa paralelnim grupama, istraživači su nasumično dodijelili 237 do sada ne liječenih odraslih pacijenata sa hepatitisom c genotipom 1 na peginterferon alfa-2a i težinski doziran ribavirin sa ili placebo (n=31) ili 12 tjedana primjenom danoprevira u dozi od 300mg svakih 8 sati (n=72), 600mg svakih 12 sati (n=72) ili 900mg svakih 12 sati (n=50) kroz 12 tjedana. Nakon toga je uslijedio samostalni tretman peginterferonom i ribavirinom kroz 48 tjedana. Ako je došlo do brzog virološkog odgovora (HCV RNA ispod 15 IU/mL od 4 do 20 tjedna), tretman je bio zaustavljen u 24 tjednu.

Testni dio u kome je priman danopervir od 900mg je prekinut ranije zbog reverzibilnosti, četverostrukom povećanju ALT kod tri pacijenata kao i jedno povećanje u grupi koja je primala dozu od 600mg. Pacijenti koji su bili u grupi koja je primala 900mg je nakon prekida primila samostalan tretman sa peginterferonom i ribavirinom.

Rani brzi virološki odgovor je postiglo 65% pacijenata koji su primali 300mg i 79% koji su primali 600mg. Stalni virološki odgovor u 24 tjednu nakon tretmana se dogodio kod 68% pacijenata koji su primali 300mg, 85% pacijenata koji su primali 600mg i 76% pacijenata koji su primali 900mg u usporedbi sa 42% pacijenata koji su primali placebo. Među pacijentima koji su postigli rani brzi virološki odgovor, stalni virološki odgovor je kasnije postiglo 87% onih koji su bili u grupi koja je primala 300mg i 96% u grupi koja je primala 600mg.

Ozbiljne nuspojave su se učestalije događale među pacijentima koji su primali placebo. Relaps se dogodio kod 38% pacijenata koji su primali placebo te 18% u grupi koja je primala dozu od 300mg, 8% u grupi koja je primala 600mg te 11% u grupi koja je primala 900mg danoprevira.

„Danoprevir plus peginterferon alfa-2a i ribavirin su bili dobro podnašani što je rezultiralo brzim i velikim smanjenjem serumskog nivoa HCV RNA i pokazalo veliki sveukupni omjer stalnog virološkog odgovora kod do sada ne liječenih HCV pacijenata sa genotipom 1“, zaključili su istraživači. „Vrlo je važno to što je većina pacijenata liječenih sa danoprevirom i pegiliranim intrferonom alfa 2a i ribavirinom postiglo rani brzi virološki odgovor te su bili pogodni za skraćeni režim tretmana.“

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)