Preporučeno testiranje na hepatitis C za svakoga s tetovažom

TetovažaDugo se sumnjalo na vezu između tetoviranja i hepatitis C virusa (HCV) ali ta povezanost nikada nije potpuno dokazana. Tetovaže i veza između bolesti bila je zamagljena mogućim sklonostima prema drugim rizičnim faktorima kao što je korištenje injekcija prilikom intravenoznog uzimanja droga. Glavni istražitelj dr. Edmund Bini objasnio je: "Druge studije nisu isključile pacijente s drugim rizičnim faktorima za hepatitis C što je otežalo procjenu povezanosti između HCV i tetoviranja. Iznenadila nas je snaga ove povezanosti"

Istraživači u New Yorku proučavali su 3871 ljudi od kojih su približno polovica bili kontrolirani subjekti. Pacijenti s HCV češće su imali jednu ili više tetovaža, a ovaj podatak je ostao isti čak nakon prilagodbe godinama, spolu, i rasi/etničkoj pripadnosti.

Pacijenti s tetovažom, ali i s tradicionalnim rizičnim faktorima za HCV (intravenski ovisnici i korisnici transfuzije do 1992.) bili su isključeni iz finalne analize podataka od ostalih 1887 pacijenata s tetovažama i bez drugih rizičnih faktora za HCV, pacijenti s HCV-om približno su u tri puta više slučajeva imali tetovaže. Ova veza postala je značajna čak nakon ponovne prilagodbe starosti, spolu i rasi/etničkoj pripadnosti.

Istraživači su zaključili da bi se svi pacijenti koji imaju tetovažu trebali testirati na HCV. Dr. Bini izjavio je: "Velika je pomoć ako smo u mogućnosti rano identificirati pacijente koji zadovoljavaju uvjete za liječenje. Ova informacija bit će detaljnije razrađena kad bude kompletirana analiza procijene rizika od višestrukih tetovaža kojoj će biti dodan podatak je li pacijent dobio tetovažu u SAD ili inozemstvu.

Izvor www.medicalnewstoday.com, originalni članak možete pročitati ovdje.

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)