Više od dva desetljeća iskustva pokazuje da je ultrazvučno vođena biopsija najčešće birana procedura

Ultrazvučna biopsija jetre

Biopsija jetre je široko rasprostranjeno sredstvo utvrđivanja bolesti jetre. To je invazivna procedura i rizik smrtnosti je između 0.01% i 0.17%. Zbog toga biopsiju jetre treba izvoditi samo na pacijentima koji iz nje mogu imati potencijalnu korist.. U prethodna dva desetljeća vidjeli smo vrtoglavi porast pacijenata s dijabetesom tipa 2 i pretilosti. Oni su vjerojatno odraz promjena našem socio-ekonomskom statusu i načinu života. Nealkoholni steatohepatitis, jetrena manifestacija metaboličkog sindroma sada je jedan od glavnih uzroka kroničnih bolesti jetre i indikacija o potrebnoj transplantaciji jetre.

Zbog toga je procjena poduzeta u tipičnoj općoj bolnici u UK, tražeći indikacije, nalaze i komplikacije biopsije jetre. Istraživane su promjene u praksi biopsije jetre i alat za biopsiju jetre. Analizirane su sve biopsije između 1986. i 2006. godine. Bili su dostupni klinički podaci za 88 pacijenata koji su bili podvrgnuti 95 biopsija.

Između 1986. i 1996., 95% od svih biopsija izvršeno je "na slijepo" (ultrazvučno vođenih 5%). 33% biopsija izvedeno je kod pacijenata s primarnom bilijarnom cirozom. Između 1996. i 2006., 18% svih biopsija izvedeno je "na slijepo" (ultrazvučno vođenih 78%, na druge načine 4%). Većina biopsija jetre (>40%) bilo je izvršeno kod pacijenata s povišenim jetrenim enzimima i infekcijom hepatitisa C. Smanjeni broj biopsija jetre za primarnu bilijarnu cirozu rezultat je razvoja pouzdanih oznaka potvrde dijagnoze i predviđanja posljedica. Istražitelji su također primijetili povećanje broja pacijenata kod kojih je dijagnosticiran ne-alkoholna masno oboljenje jetre (17% nasuprot 26%)

U analizi, istražitelji su otkrili da je biopsija jetre bila korisna u potvrđivanju dijagnoze u više od 90% pacijenata s abnormalnim rezultatima funkcioniranja jetre ali ne specifično praćenje istraživanja. Također su otkrili da je bila korisna u "postavljanju" bolesti, omogućavajući kliničarima detekciju razvoja ciroze (ožiljaka) i stavljanju pacijenata na odgovarajući tretman ili protokol praćenja bolesti.

Bol je najčešća komplikacija nakon biopsije jetre (5.2% od biopsija). Nije utvrđena smrtnost uzrokovana biopsijom ali je postojala tendencija prema većoj tehničkoj pogrešci i komplikacijama prouzročenim tehnikom "slijepe" biopsije. Te komplikacije uključivale su pneumotoraks i krvarenje oko jetrene kapsule.

Ova studija potvrdila je sigurnost i korisnost biopsije jetre čak i u manjim lokalnim bolnicama; ultrazvučno vođena biopsija najčešće je birana procedura.

Izvor www.medicalnewstoday.com, originalni članak možete pročitati ovdje.

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)