Predviđanje fibroze jetre magnetskom rezonancom

Magnetska rezonancaPrema nedavnoj studiji provedenoj od strane istraživača sa New York University Medicinskog Centra, umjerena i ozbiljna jetrena oboljenja se mogu predvidjeti korištenjem DWI* (diffusion-weighted) magnetske rezonance.
Dr. Bachir Taouli, glavni autor studije je izjavio: "Zbog povećanja udjela kroničnog hepatitisa u SAD, posebno hepatitisa C, postoji jaka potreba za ne-invazivnim metodama koje bi zamijenile ili nadopunile biopsiju jetre koja je relativno invazivna i ograničena interopservacijskom varijabilnosti i greškama uzorka. DWI pokazuje obećavajuće rezultate u toj svrsi iako je potrebno potvrđivanje kod velikih serija".

Studija je uključila 23 pacijenta sa kroničnim hepatitisom i 7 volontera. Istraživači su usporedili očite difuzijske koeficijente (apparent diffusion coefficients-ADC) ili kvantifikaciju vodene difuzije u tkivu između pacijenata koji su imali drugi ili veći stadij fibroze nasuprot onima sa prvim stadijom ili manjom fibrozom te onima sa trećim ili većim stupnjem fibroze nasuprot onima sa drugim ili manjim stadijom fibroze. Kod jetrene fibroze ili ciroze , smanjeni ADC je možda povezan sa povećanim taloženjem kolagena i smanjenom perfuzijom. Ova studija je pokazala da je hepatični ADC bio značajni pretskazatelj druge (ili veće) i treće (ili veće) faze fibroze.

Dr. Taouli je izjavio: "U ovom trenutku, ovo je eksperimentalna metoda koju je potrebno testirati na velikim serijama. Također, kako bismo ju vrednovali, trebali bismo ju usporediti sa ostalim metodama kao što su FibroTest (rezultat baziran na kombinaciji osnovnih markera seruma) ili FobroSken (metoda bazirana na ultrazvuku koja mjeri tvrdoću jetre). Ipak, difuzijska dijagnostika pokazuje određeni potencijal za smanjenje broja biopsija i smanjenje broja anti-fibrogenskih pokusa sa lijekovima. Nismo očekivali da ćemo dobiti tako dobre rezultate što se tiče detekcije značajne fibroze dijelom zbog toga što je ovo istraživačka studija i nismo imali nikakva prethodna iskustva sa ovakvom primjenom." "Ova preliminarna studija je financirana donacijom Gastrointestinalanog Radiološkog Udruženja i sada smo u fazi prijavljivanja zahtijeva za izvanškolsko financiranje od strane Nacionalnog Zdravstvenog Instituta. Cilj je potvrditi difuziju i perfuzijsku dijagnostiku kao zamjenu za biopsiju jetre kod kroničnog virusnog hepatitisa"

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)