Klinički značaj konstantno normalnih ALT kod infekcije kroničnim hepatitisom B

Hepatitis B virusPostoji značajna fibroza i upala jetre kod 37% pacijenata s PNALT* - persistently normal ALT (konstantno normalnih ALT vrijednosti) i trebalo bi razmotriti biopsiju jetre kod pacijenata starijih od 40 godina s ALT vrijednostima koje su blizu gornje granice. Poznato je da kod hepatitis C infekcije 25% pacijenata ima konstantno normalni nivo transaminaza, a ujedno i značajnu fibrozu.


Povećani nivo ALT je povezan s većim brojem fibroza i upala jetrara u tolikoj mjeri da je značajna fibroza (stadij 2-4) pronađena u 18% pacijenata s normalnim ALT, 34% pacijenata s ALT 1-1.5x ULN* i 62% pacijenata s ALT>1.5x ULN*. Značajna upala (stupanj 2-3) je primjećena u 34% pacijenata s normalnim ALT, 54% s ALT 1-1.5xULN* i 78% pacijenata s ALT>1.5x ULN*. Sveukupno 37% pacijenata u grupi s normalnim ALT je imalo ili jaku upalu ili fibrozu. Veća starosna dob i histološka gradacija su najjači pretskazatelji jake fibroze. Kontroliranjem svih dodatnih varijabli otkriveno je da povećanje starosti za desetljeće približno udvostručuje rizik od jake fibroze.

Bolest hroničnog hepatitisa B je prouzročena nekroinflamacijom i aktivnom virusnom replikacijom. Uloga ALT nivoa kao pretskazatelja oštećenja jetre nedavno je dovedena u pitanje. Cilj studije je bio određivanje je li normalni nivo ALT povezan s oštećenjem jetre kod skupine HBV pacijenata podrvrgnutim biopsiji jetre.

Metode
Ovo je retrospektivni pogled na kronične HBV pacijente podijeljene u 3 grupe; (1) PNALT*; (2) ALT 1-1.5x ULN* i (3) ALT>1.5x ULN*. Procijenjivane su višestruke kliničke, biokemijske i virološke varijable.

Rezultati:
192 pacijenta su zadovoljila kriterije za uključivanje, 59 s PNALT*, 29 s ALT 1-1.5x ULN* i 107 s ALT sa ALT>1.5x ULN. Veće godine starosti, veći ALT, viši stupanj upale kod biopsije i HBeAg pozitivno predviđaju fibrozu. 18% pacijenata s PNALT* su imali stupanj 2+ fibroze i 34% su imali stupanj 2 ili 3 upale. Sveukupno 37% pacijenata s PNALT su imali značajnu fibrozu ili upalu. Analiza podgrupe je pokazala da je većina s fibrozom pripadala grupi s normalnim nivoom ALT, a da je samo manjina koji su bili mladi i imali imunološku toleranciju, imala značajnije nalaze biopsije.

Zaključak
Postoji značajna fibroza i upala jetre kod 37% pacijenata s PNALT* i treba se razmotriti mogućnost biopsije jetre kod pacijenata s ALT nivoom blizu gornje granice normale.

*PNALT - persistently normal ALT (konstantno normalne ALT vrijednosti)
*ULN - upper limits of normal (gornja granica normale)


Izvor natap.org

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)