Biljni proizvod uključen u dugotrajni hepatitis C antivirusno ispitivanje liječenja ciroze (HALT-C)

Biljni proizvodi

Biljni proizvodi koji se stoljećima koriste u dalekoistočnim zemljama dobivaju na popularnosti u zemljama zapada. Ankete pokazuju da osobe s kroničnim hepatitisom C (CHC) često koriste biljne proizvode, posebno silymarin (ekstrakt mlijeka čička) nadajući se poboljšanju skromnog odgovora na antivirusnu terapiju i smanjenju nuspojava. Dugotrajno antivirusno hepatitis C ispitivanje liječenja ciroze (HALT-C) uključuje osobe s uznapredovalim CHC, osobe koje nisu reagirale na prethodnu antivirusnu terapiju ali žele sudjelovati u dugoročnom tretmanu pegiliranim interferonom, a ponuđena im je mogućnost korištenja i potencijalnih učinaka silymarina.

Između 1145 sudionika studije, 56% nikada prije nije uzimalo biljne preparate, 21% ih je koristilo uprošlosti, a 23% ih je koristilo do početka studije. Silymarin je sačinjavao 72% od 60 biljnih proizvoda do početka studije. Među svim sudionicima, 67% nikada prije nije uzimalo silymarin, 16% ga je koristilo u prošlosti, a 17% ga je koristilokao osnovni proizvod. Korištenje silymarina je široko variralo između 10 studijskih centara koji su sudjelovali; muškarci su ga češće koristili nego žene, češće su ga koristili ne-Latinoamerikanci bijelci nego li Afro-Amerikanci i Latinoamerikanci. Korištenje silymarina je u jakoj korelaciji s visokim obrazovanjem. Nisu pronađeni korisni učinci silymarina u serumu alanin aminotransferaza ili HCV-RNA nivou hepatitis C virusa. Analiza zasnovana na jednom nasumičnom primjerku pokazala je značajno umanjene simptome povezane s bolešću jetre i bolju kvalitetu životnih faktora kod korisnika nego li kod onih koji ga nisu koristili, ali nakon ponovne analize prilagođene kovarijablama starosti, rasi, obrazovanju, konzumaciji alkohola vježbanju, indeksu tjelesne težine te pušenju, umoru, mučnini, jetrenoj boli, anoreksiji, bolu u mišićima i zglobovima i općenitom zdravstvenom stanju su ostali značajno bolji kod korisnika koji konzumiraju silymarin. Kao zaključak, korisnici silymarina su imali slične alanin aminotransferaze i HCV nivoe kao i oni koji ga nisu koristili ali su imali manje simptome i bolji indeks kvalitete života. Zbog toga što je korištenje među HALT-C sudionicima bilo samo-motivirano i nekontrolirano, ipak samo dobro dizajnirana potencijalna studija može odrediti donosi li silymarin dobrobit osobama s kroničnim hepatitisom C.

Podaci u ovom istraživanju populacije studijskih subjekata koji su volontirali u dugotrajnom ispitivanju terapije bazirane na intrferonu kod histološki uznapredovalog hepatitisa C, otkrivaju da se niti nivi HCV RNA niti alanin aminotransferaze u serumu (virološki i biokemijski markeri virusne aktivnosti i upale jetre) nisu poboljšali kod onih koji su uzimali biljne preparate, posebno silymarin u usporedbi s onima koji nikada nisu uzimali biljne preparate. Odsutnost identificirane pozitivne veze između silymarina i viroloških i biokemijskih parametara kronične HCV infekcije je konzistentna s prevladavajućim vjerovanjem što se tiče ovih proizvoda, ali nije iznenađujuće u pogledu nesigurnosti u čistoću proizvoda, korištenih doza i dužine korištenja među onima ispitanima na početku, povezano s činjenicom da je ova posebna skupina -- nonresponderi na standardnu antivirusnu terapiju - posebno problemitična za liječenje.

Biljni preparatati se često koriste u poboljšanju općeg zdravstvenog stanja i kvalitete života, ali se često upotrebljavaju i za liječenje medicinskih bolesti, posebno kroničnih. Zbog toga ne začuđuje što biljne preparate često koriste osobe s kroničnim bolestima jetre posebno oni s kroničnim hepatitisom B i C. Štoviše, klinički bazirana istraživanja pokazuju da je učestalost korištenja alternativnih biljnih preprata kod osoba s kroničnim bolestima jetre između 40% i 50%.

Rezultati istraživanja su bliski iskustvima iz prethodnih izvješća; 44% sudionika studije imali su ili prethodno iskustvo s biljnim preparatima ili ih trenutno uzimaju, 23% je nastavilo uzimati različite biljne preparate u vrijeme uključivanja u studiju, a 17% je koristilo silymarin sam ili u kombinaciji s drugim biljnim preparatima. Oslanjanje na biljne preparate je možda neočekivano u ovoj odabranoj populacijskoj studiji koji su prethodno primili konvencionalnu antivirusnu terapiju (neki i više puta) i sada su bili spremni na primanje dodatne 3,5 do 4 godine konvencionalne antivirusne terapije bazirane na pegiliranom interferonu.

Ova studija nije se bavila mogućnošću da oštećenje jetre može nastati kao rezultat biljnih proizvoda. U svezi hepatotoksičnosti već postoji opsežna literatura i uistinu, jedan od biljnih proizvoda za koji su manji broj sudionika u studiji tvrdili da uzimaju je Kava-Kava za koju se jasno implicira da je uzročnik oštećenja jetre. Međutim, HALT-C studija nije dizajnirana za otkrivanje prisutnosti hepatotoksičnosti. Štoviše, već postoji velika poteškoća u utvrđivanju dijagnoze oštećenja jetre prouzročena lijekovima, kad već postoje biokemijske nepravilnosti kod kroničnih bolesti jetara.

Kao zaključak, HALT-C ispitivanje s uključivanjem osoba s kroničnom HCV infekcijom i uznapredovalom bolesti jetre kod kojih nije djelovala prethodna (jedna ili više) antivirusna terapija i koje su sada spremne se uključiti u novu dugotrajnu antivirusnu terapiju, približno jedna petina istovremeno koristi biljne preparate. Ipak, nisu postojali dokazi da je silymarin pokazao antivirusnu aktivnost protiv HCV infekcije.. Štoviše, promatranje boljih rezultata i manjih broja simptoma među korisnicima silymarina nego i kod onih koji ga ne koriste nisu dostatni da bi podržali vrijednost ove alternativne terapije. Zbog toga je trenutno u tijeku pravilno dizajniran, nasumično kontroliran klinički pokus u kojem se procijenjuje potpuno karakteriziran, pročišćen i standardiziran silymarin.

Tablica 24 najčešće korištena biljna proizvoda

Biljni proizvod

Broj korisnika
Silymarin 195
Zeleni čaj 37
Češnjak 29
Ginseng 25
Ginko 24
Echinacea 22
Ekstrakt sjemena grožđa 19
Melatonin 13
Gospina trava 12
Saw Palmetto 11
Aloe Vera 10
Trputac (Psyllium) 10
Laneno sjeme 9
Maslačak 7
Evening Primose 7
Sladić (Gospino bilje) 7
Ekstrakt lišća masline 5
Ekstrakt thymusa 5
Borovnica 4
Kava Kava 4
Pine Bark 4
Kamilica 3
Goldenseal 3
Macina trava (Valerian) 3


Izvor www.natap.org

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)