Prema studiji moguće je kako su pacijenti izliječeni od hepatitisa C još uvijek zarazni

Memorial University CanadaPacijenti oboljeli od kroničnog hepatitisa C koji su izliječeni kroz terapiju ili imunološki odgovor još uvijek mogu biti u mogućnosti inficirati ostale sa virusom. Ovo otkriće je objavljeno u novoj studiji u svibanjskom broju Hepatology žurnala objavljenog od strane „John Wiley & Sons“ od strane American Association for the Study of Liver Diseases (AASLD). Članak je također raspoloživ online na stranicama Wiley Interscience

Oko 170 miliona ljudi širom svijeta je inficirano sa virusom hepatitisa C koji može napredovati do kroničnog hepatitisa, ciroze te čak raka jetre. Kod pojedinih osoba može doći do izlječenja bilo spontano od strane imunološkog sistema ili nakon tretmana interferonom i ribavirinom.

Pacijenti koji su postigli stalan virološki odgovor ne pokazuju kliničku ili biokemijsku prisutnost jetrenog oboljenja i standardni testovi više ne mogu otkriti virus u njihovoj krvi. Ipak, osjetljiviji istraživački testovi pronalaze kako ti pacijenti često imaju vrlo malenu količinu virusa u njihovoj krvi. Nepoznato je da li su te male količine infektivne.

Istraživači predvođeni Tomasz I. Michalak iz „Memorial University of Newfoundland“ u Kanadi su istražili ovo pitanje koristeći sistem koji omogućuje in vitro razmnožavanje HCV u ljudskim T-stanicama.

Počeli sa devet pacijenata sa HCV koji su postigli stalan virološki odgovor koji je potrajao najmanje dvije godine nakon tretmana. HCV RNA je bio detektabilan u njihovoj krvi samo sa ovim osjetljivim testovima.

Istraživači su postavili dvanaest kultura limfoidnih stanica od zdravih donatora i izložili ih plazmi ili supernatantima uzgojenih cirkulirajućih limfoidnih stanica od HCV pacijenata. Jedanaest staničnih kultura je postalo HCV RNA pozitivno. Nadalje, HCV iz tri od devet pacijenata je bilo u mogućnosti uspostaviti aktivnu HCV replikaciju u kulturama.

„Ova otkrića pružaju in vitro dokaz kako količinski tragovi HCV koji ostaju u cirkulaciji još dugo vremena nakon terapijskog izlječenja kroničnog hepatitisa C mogu ostati infektivni“, izvijestili su autori.

Zanimljivo je kako je HCV replikacija u T-stanicama spriječena nakon neutralizacije virusa i tretmanom interferonom.

Ova studija je prva koja istražuje infektivnost HCV tragova koji ostaju kada je infekcija okultna. Također se slaže sa prethodnim studijama na životinjama provedenih u istom cilju.

„Naša trenutni nalazi otkrivaju kako HCV koja cirkulira kod nekih pojedinaca sa izliječenim hepatitisom C je u mogućnosti inducirati produktivnu infekciju in vitro pri dozama od 20 do 50 kopija“, zaključili su autori. „Ovo može biti protumačeno kao snažna indikacija potencijalne in vivo virusne infektivnosti.“


Izvor: LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)