Neopasna sredstva za čišćenje koja se preporučuju pacijentima s hepatitisom C

Sredstva za čišćenjeBez obzira na to što se često kaže kako je čistoća pola zdravlja, proizvodi koji se koriste da bi se dom održao čistim mogu pogoršavati hepatitis C. Ovaj članak opisuje najopasnija sredstva za čišćenje te upućuje kako doći do rješenja za čistoću bez toksina – samim tim je od velike važnosti za oboljele.

Bez uspješnog liječenja, hepatitis C uzrokuje postupno, progresivno oštećenje jetre. Tako da svi koji žive s ovim virusom, moraju poduzeti dodatne korake kako bi se zaštitili od toksina koji dodatno oštećuju jetru. Nažalost, potencijalni opasni elementi se nalaze u svim aspektima modernog življenja. Unutar naših domova, sredstva za čišćenje sadrže neke od najopasnijih  kemikalija. Smanjujući vlastitu izloženost tim sredstvima, hepatitis C pacijenti se mogu zaštititi od neželjenog pogoršanja stanja svoje jetre.  

Budući da se kemikalije u sredstvima za čišćenje znatno teže disperziraju u zatvorenom prostoru, tu im je najveća koncentracija. Prema američkoj agenciji za zaštitu (EPA), koncentracija toksina je u domovima čak 1oo puta veća, nego li vani.

Osobe koje boluju od kroničnog hepatitisa C su osjetljivije na toksine u sredstvima za čišćenje zbog:

- Kronično jetreno oboljenje ošteti značajni dio jetre, ostavljajući manjem broju zdravih stanica da vrše detoksikaciju
- Kronično oboljenje jetre može izazvati  upalu jetre, što znatno umanjuje funkciju detoksikacije
- Ožiljak koji nastaje zbog oboljenja može poremetiti cirkulaciju kroz jetru, ostavljajući tako više toksina u krvi koji pojačano oštećuju jetru.

Opasna sredstva za čišćenje

Iako je lista proizvoda koji sadrže opasne toksine duga, izdvajamo one koji imaju najrazornije učinke:


1. Osvježivači zraka i dezodoransi – Ovi proizvodi mogu sadržavati ftalate koji vrše poremećaj u hormonima, formaldehide i benzene koji uzrokuju rak, druge hlapljive organske sastojke kao što su d-limonene koji izazivaju iritaciju očiju, kože i respiratornog sustava, te uzrokuju glavobolju, mučninu i vrtoglavicu.

2. Alkil Fenol Etoksilati – poznate i kao površinske aktivne agente koji se nalaze u deterdžentima za rublje, sredstvima za čišćenje i odstranjivačima mrlji. Kod ljudi kojima je funkcija jetre slabija, ova vrsta naročito utječe na hormonalne poremećaje.


3. Glikol eteri – Nalaze se u sredstvima za čišćenje stakla, poda te bijele tehnike (npr. pećnica), oštećuju nervni sustav, bubrege, jetru, apsorbiraju se preko kože.


4. Petrol destilati – najčešće korišteni kao otapala, nalazimo ih u sredstvima za poliranje metala i adhezivnim odstranjivačima. Mogu uzrokovati privremeno sužavanje vidnog polja ili slabovidnost, a mogu uzrokovati i oštećenje nervnog sustava, bubrega i očiju.


5. Fenol i Krezol – najčešće ih se nađe u sredstvima za dezinfekciju, mogu uzrokovati proljev, slabost, vrtoglavicu te bubrežna i jetrena oštećenja.


6. Sredstva za čišćenje WC školjki – emitiraju naftalenska isparenja koja uzrokuju oštećenja bubrega i jetre. Tipično sadrže i aradiklorobenzen, toksin za kojeg se vjeruje da izaziva rak.


7. Citrus – sredstva koja sadrže citrus se najčešće reklamiraju kao neutralna, ali su zapravo najčešće kombinirana s limonenom, kemijskim sastojkom koji je otrovniji od tulena, i koji oštećuje koštanu srž, jetra, i bubrege


8. Dodaci deterdžentima – omekšivači i slično sadrže kloroform i benzil acetat koji su neuro-toksični i kancerogeni. U organizam dospijevaju inhalacijom, ili preko kože.

Sredstva za čišćenje bez toksina

Nekoliko kompanija koje se brinu o zaštiti okoliša je prepoznalo opasnosti u standardnim sredstvima za čišćenje, te su u ponudu uvrstili i one proizvode koji ne sadrže toksine. ana tih je da su im cijene veće od standardnih sredstava.

Nasreću, možete napraviti i vlastitu kolekciju sredstava za čišćenje bez puno muke, a usput i vrlo jeftino. Ovdje ćemo nabrojati neke od njih koje mogu sigurno koristiti i pacijenti s hepatitisom C:

- Svenamjensko sredstvo za čišćenje - za čišćenje većine površina (osim mramora) jednostavno pomiješajte ocat i vodu u sprej-bocu


- Prah za čišćenje - pomiješajte prašak za peciva s boraksom (omjer 2:1) Obavezno koristite rukavice i držite podalje od djece jer može uzrokovati iritaciju kože


- Za čišćenje mikrovalne: stavite nekoliko kriški limuna u čašu vode. Zagrijte na visokoj temperaturi 3 minute, i onda ostavite 3 minute da stoji. Nakon toga obrišite mikrovalnu – para je otopila naslage a limun uništio bakterije, ostavljajući iza sebe ugodan miris

- Za uklanjanje plijesni isl.- 2 žličice ulja stabljike čaja pomiješajte s 2 čaše vode u sprej-bocu. Protresite i nasprejajte problematična mjesta. Nemojte ispirati. Iako je miris tog ulja vrlo jak, nestat će u roku od par dana

- Za poliranje namještaja – pomiješajte pola žličice maslinova ili jojoba ulja s četvrtinom octa ili svježeg limunskog soka. Natopite tim meku krpu i pređite preko namještaja

- Za pranje robe – uzmite 1/3 sode za pranje i 1.5 ljuski prirodnog sapuna. Dodajte još pola čaše boraksa i izbjeljivanje i omekšivanje. Količinu ovog 'deterdženta' možete smanjiti  magnetizirajući vodu; time se trgaju molekule vode stvarajući aktivnu i strukturiranu vodu koja lakše uklanja prljavštinu.

- Isušivači – da biste izbjegli statičko lijepljenje, ubacite mali mokri ručnik u mašinu par minuta prije kraja ciklusa.

- Za čišćenje tepiha – pošpricajte gustin na suhi tapet, ostavite par minute, i nakon toga usisajte.

Bez ikakve sumnje, puno je toksina u kućnim arsenalima za održavanje čistoće. Budući da sastojci u njima još više otežavaju rad ionako oštećene jetre, hepatitis C oboljelima se savjetuje korištenje netoksičnih tvari kad god je to moguće. gornje preporuke su jeftine, jednako održavaju čistoću kao i toksične, a čuvaju jetru.

Reference:
http://earth911.com/household/household-cleaners/facts-about-cleaning-products/, Činjenice o sredstvima za čišćenje, obnovljeno 24. travnja, 2009, earth911.com.
http://today.msnbc.msn.com/id/26903507//, Prljava istina o proizvodima za čišćenje, obnovljeno obnovljeno 24. travnja, 2009, Microsoft, Listopad 2008.
http://www.alive.com/1271a4a2.php?subject_bread_cramb=598, Tako čisto da je degutantno, Michael Downey, BSc, obnovljeno 24. travnja, 2009, Alive Publishing Group, 2009.
http://www.care2.com/greenliving/make-your-own-non-toxic-cleaning-kit.html, Kako napraviti ne-toksični komplet za čišćenje, Annie B. Bond, obnovljeno 24. travnja, 2009, Care2.com Inc., 2009.
http://www.healthyhepper.com/liverhazzards.htm, Sastojci koji su štetni (ili potencijalno štetni) za jetru, obnovljeno 24. travnja 2009, healthyhepper.com, 2009.
http://www.sierraclubgreenhome.com/uncategorized/green-household-cleaning/, Ekološka sredstva za čišćenje, obnovljeno 24. travnja, 2009, Sierra Club Green Home, 2009.




Izvor: www.hepatitis-central.com, originalni članak možete pročitati ovdje

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)