NICE-ov dokument procjene ne preporučuje financiranje Nexavara (sorafenib) za pacijente koji imaju uznapredovali karcinom jetre

NHSNational Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) je objavio dokument procjene za Nexavar (sorafenib) koji se koristi za liječenje uznapredovanog karcinoma jetre. NICE-ov dokument ne preporučuje korištenje sorafeniba za liječenje hepatocelularnog karcinoma (HCC – oblik karcinoma jetre). Preporuka je preliminarna te otvorena za konzultaciju. Odluka je u direktnom sukobu sa trenutnim UK i svjetskim uputama za preporuku liječenja hepatocelularnog karcinoma (HCC).

HCC je najčešći oblik karcinoma jetre za kojeg se smatra da obuhvaća 80-90% od svih primarnih jetrenih karcinoma. Učestalost karcinoma jetre u UK je u porastu sa preko 3,100 novih slučajeva dijagnosticiranih u 2005 godini. Karcinom jetre uzrokuje više od 3,000 smrtnih slučajeva svake godine u UK.

“Nedavno je Hepatocelularna UK grupa (HUG) liječnika koji su se specijalizirali za HCC izdala upute za vođenje kod sumnje na HCC kod odraslih osoba. Ove upute jasno navode kako je sorafenib standard za liječenje pacijenata sa uznapredovanim HCC od kojega nisu raspoložive potencijalne opcije za izlječenje. Pacijenti sa uznapredovanim HCC trebali bi imati mogućnost najnovijih specijaliziranih lijekova preko NHS. Ovo omogućuje liječnicima pružanje najbolje moguće njege za pacijente i omogućuje dobar i kvalitetan život koliko je to moguće u takvom važnom vremenu.“ izjavio je DR. Graeme Poston u ime Hepatocelularne UK Grupe (HUG), predsjednik Association of Upper Gastrointestinal Surgeons (AUGIS) i bivši predsjednik British Association of Surgical Oncologists (BASO).

Nicole Farmer, šef poslovnog odjela Bayer Schering Pharma Oncology u UK je izjavio „Bayer Schering Pharma je ozbiljno obeshrabrena ovom zadnjom NICE procjenom. Nexavar je prva sistemska terapija koja pokazuje napredak u preživljavanju pacijenata sa uznapredovanim HCC, najučestalijim oblikom karcinoma jetre. Nexavar dokazano povećava sveukupno preživljavanje za 44% u usporedbi sa najboljom samostalnom njegom, te također održava kvalitetu  života.“

“NICE-u je trebalo 18 mjeseci za procjenu Nexavara za liječene uznapredovanog karcinoma jetre. Za to vrijeme, puno pacijenata se borilo za pristup Nexavaru sa nadom da će NICE financirati jedinu sistemsku terapiju koja dokazano produžuje sveukupno preživljavanje. Vrijeme koje je bilo potrebno za procjenu Nexavara kod uznapredovanog karcinoma jetre i odluka dag a ne preporuči jasno potkopava vladinu vlastitu strategiju u vezi karcinoma, posebno za oboljenje za koje je smrtnost u porastu. Ovo je veliki udarac za HCC pacijente u UK kojima će biti uskraćen pristup jedinom učinkovitom sistemskom tretmanu za njihovo oboljenje, tretmanu koji je lako dobavljiv za pacijente u ostalim Europskim zemljama.”

Period za konzultacije za ovaj ACD je završen 29. svibnja 2009 sa drugim sastankom u vezi procjene zakazanim za 11. lipnja 2009.


Izvor: LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)