Pokusi sa hepatitisom C koji pokazuju najbolje šanse za non-respondere

VertexNakon jednogodišnjeg pokusa Vertex-ovog oralnog inhibitora proteaze, visoki uspjeh omjera Telaprevira u odstranjivanju hepatitisa C iz prethodnih non-respondera je došao u zadnju fazu za FDA odobrenje.

Vertexov eksperimentalni lijek za hepatitis C – Telaprevir u studiji koja je trajala godinu dana uklonio je znakove infekcije kod polovice pacijenata koji su imali teži oblik ovog oboljenja za liječenje.

Prove 3 pokus, predstavljen na „European Association for the Study of the Liver“ u Kopenhagenu, otkrio je kako je dodavanje lijeka Roche-ovom Pegasysu i Copegusu poboljšalo odgovor na terapiju. Studija je također pokazala nužnost Copegusa. Istraživači su isključili jedan odjeljak u ispitivanju kako bi smanjili nuspojave, i umreženi niži odgovor pacijenata.

Studija je pratila 453 pacijenata koji nisu imali koristi od prethodnog tretmana ili su doživjeli recidiv nakon terapije dajući im nekoliko opcija za tretman. 52% od onih koji su primili terapiju uključujući telaprevir kroz 48 tjedana doživjeli su stalni odgovor bez znakova virusa koji uzrokuje hepatitis u usporedbi sa 14% onih koji su primali samo Roche lijekove.

„Prethodno liječeni pacijenti koji nisu postigli stalni virološki odgovor predstavljaju najteže lječivu populaciju pacijenata u liječničkoj praksi,“ izjavio je u svojoj izjavi vodeći istraživač Michael Manns, šef gastroenterologije, hepatologije i endokrinologije pri Medical School of Hannover u Njemačkoj. „Ovo predstavlja uzbudljiv potencijalni medicinski napredak.“

Studija, iz druge od tri faze koja je potrebna zbog regulatornog odobrenja, financirana je od strane Vertexa i njegovih partnera.

Testiranje u zadnjoj fazi

Studije iz zadnje faze koje su potrebne zbog US FDA odobrenja su u tijeku i trebale bi biti završene u prvoj polovici iduće godine, izjavio je Robert Kauffman, stariji potpredsjednik kliničkog razvoja u telefonskom intervjuu.

„Ovo su rezultati bez presedana sa visokim omjerom stalnog virološkog odgovora koji do sada nisu zabilježeni,“ izjavio je Kauffman.
„Nekoliko pacijenata je imalo recidiv mjesecima nakon što su završili tretman što sugerira potencijalni lijek za one koji imaju odgovor na terapiju.“
„Želimo pratiti pacijente kroz dugi period kako bi bili sigurni“, izjavio je. „Na osnovi onoga što znamo, optimisti smo u pogledu mogućnosti da će ti pacijenti zadržati virološki odgovor.“

Telaprevir je oralni inhibitor proteaze koji djeluje ciljano na enzime koje virus treba za razmnožavanje. Roche lijekovi djeluju indirektnom metodom, pojačavajući imunološki sistem pacijenata i njihovu vlastitu sposobnost da se bori protiv oboljenja.


Izvor: LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)