Predoziranje paracetamolom i zatajenje jetara

paracetamolIstraživači sa University of Adelaide su identificirali ključnu točku u prevenciji zatajenja jetara koje rezultira uzimanjem prevelike doze uobičajenog analgetika paracetamola (također poznatog i kao acetoaminofen).

Studija koja je objavljena u Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) ističe ciljeve za nove tretmane u cilju sprječavanja potencijalno smrtonosnih posljedica prevelike doze paracetamola.

„Paracetamol je najučestalije korišten lijek koji se izdaje bez recepta,“ izjavio je Dr Grigori Rychkov, stariji istraživač na University's School of Medical Sciences.

„Prevelika doza paracetamola je najučestaliji uobičajeni uzrok akutnog zatajenja jetara i vodeći oštećenja jetara u razvijenim zemljama koji zahtijeva transplantaciju. Precizni mehanizmi toksičnosti jetara zbog prekomjernog uzimanja paracetamola ipak ostaju nejasni.“

Već je dugo poznato kako je predoziranje paracetamolom povezano sa toksičnim nivoom kalcija u jetrenim stanicama ali nitko nije znao kako kalcij dospijeva u stanice.

Istraživači sa University of Adelaide su identificirali kanal koji prenosi kalcij staničnu membranu a koji je aktiviran predoziranjem paracetamolom, poznat kao Transient Receptor Potential Melanostatine2 (TRPM2). Jednom kada je kanal aktiviran, stanica postane preopterećena kalcijem što dovodi do smrti stanice. Ako se to nastavi i dovoljno stanica umre, može dovesti do zatajenja jetara.

Istraživanje provedeno od strane Dr. Ehsan Kheradpezhouh je u laboratorijskim studijama pokazalo da kada nedostaje TRMP2 kanal ili je on blokiran, jetrene stanice su bile zaštićene od oštećenja paracetamolom.

„Sada imamo potencijalni cilj za lijek koji bi liječio predoziranje paracetamolom te možda neka ostala oštećenja jetara uzrokovana trovanjem,“ izjavio je Dr. Rychkov.

Trenutno se predoziranje paracetamolom može efikasno liječiti ali samo ako je prepoznato unutar 18 sati.

„Ako budemo mogli blokirati TRPM2 kanal mogli bi biti u mogućnosti spriječiti toksičnost ili produžiti ovo vremensko razdoblje. Ako možemo spriječiti unos kalcija i smrt stanica, biti ćemo u mogućnosti dati jetrima bolje šanse za oporavak te uz malo sreće spriječiti kompletno zatajenje jetara,“ izjavio je Dr. Rychkov.


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)