Nivoi vitamina D nisu uspjeli predvidjeti rezultat HCV tretmana

HCVPrema otkrićima iz nove studije, nivoi vitamina D nisu pokazali nikakvu značajniju povezanost sa rezultatom antivirusne terapije među kohortom inficiranom sa virusom hepatitisa C, genotipom 1.

„Naši rezultati otkrivaju značajne fluktuacije nivoa 25- hidroksi vitamina D3 za vrijeme antivirusne terapije. Ipak, nije bila prepoznata povezanost sa rezultatima tertmana,“ napisali su istraživači za PLoS One.

Studija je uključila dobro karakteriziranu skupinu od 398 HCV pacijenata sa genotip 1 infekcijom koji su bili liječeni sa pegiliranim interferonom alfa (PEG-IFNa) i ribavirinom u periodu 24-72 tjedna. Istraživači su analizirali predvidljiv potencijal od 25-hidroksivitamina ili 25-(OH)D nivoa prije i za vrijeme tretmana jer su prethodne studije samo uključile analizu početnih koncentracija vitamina D. Dodatno, istraživači su analizirali ulogu u rezultatu tretmana jednostruke nukleotidne polimorfije (single nucleotide polymorphisms - SNPs) poznate da regulira metabolizam vitamina D. Ostali poznati pretskazatelji tretmana kao što su starost i kolesterol su također bili procijenjeni.

Rezultati su pokazali manjak vitamina D (<20 ng/mL) među skupinom sa prosječnom koncentracijom prije terapije od 18.7 ng/mL i za vrijeme terapije od 19.5 ng/mL. Istraživači su primijetili fluktuacije kod 25-(OH)D nivoa za više od 10 ng/mL kod skoro 40% skupine za vrijeme antivirusne terapije. Usprkos ovim fluktuacijama, 25-(OH)D nivoi prije i poslije tretmana nisu bili povezani sa stalnim virološkim odgovorom (SVR).

Početne analize su pokazale kako je DHCR7-TT SNP bio povezan sa omjerom SVR ali ova povezanost je bila smanjena nakon kontrole ostalih predvidljivih faktora. Dodatne karakteristike uključujući starost, kolesterol, glutamintransferaze i IL28B genotip su bile jako povezane sa ishodom tretmana.

Iako nivoi vitamina D nisu uspjeli predvidjeti ishod tretmana sa PEG-IFNa i ribavirinom, provedene analize genetskih podataka mogu sadržavati ključ u razumijevanju uloge metabolizma vitamina D kod uspjeha tretmana, izjavili su istraživači.

„Fluktuacije nivoa vitamina D za vrijeme antivirusne terapije se mogu dogoditi zbog faktora povezanih sa okolišem nego li sa virusom ili učincima antivirusne terapije, s obzirom na to da procjene SNP unutar (vitamina D) regulirajućih enzima predstavljaju važnu komponentu u daljnjem dešifriranju uloge metabolizma vitamina D kod kronične HCV infekcije,“ napisali su istraživači.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)