Izlaganje BPA povezano sa tumorima kod miševa

HCCU jednoj od prvih studija je pokazana značajna povezanost između BPA i razvoja karcinoma, istraživači sa University of Michigan School of Public Health su otkrili jetrene tumore kod miševa koji su bili izloženi kemikalijama preko majku za vrijeme trudnoće i dojenja.

Otkrili smo kako je 27% miševa koji su izloženi jednoj od tri različitih doza BPA preko majčine prehrane razvilo jetrene tumore te neke predkancerogene lezije. Što je veća doza to je bila veća vjerojatnost od nastanka tumora,“ izjavila je Caren Weinhouse iz School of Public Health's Department a ujedno i prva autorica rada objavljenog u Environmental Health Perspectives.

Miševi čije su majke primale veće doze, 50mg BPA po kg prehrane su imali sedam puta veće šanse za razvoj tumora nego li one majke koje nisu bile izložene BPA.

Istraživači su izjavili kako je potrebno više istraživanja da bi se odredili utjecaju na ljudsko zdravlje.

„Trenutna studija koja pokazuje jetrene tumore kod miševa govori kako trebamo ponovo potražiti vezu BPA i karcinoma kod ljudi,“ izjavila je Weinhouse, dodajući kako će slijedeći laboratorijski pokus tražiti biomarkere u mišjim genima koji mogu signalizirati rizik od oboljenja prije nego li što se razvije te onda pokušati da se slične karakteristike mogu pronaći i kod ljudi.

Bisfenol A ili BPA je kemikalija koja se često može pronaći u plastici, računima utrška i u postavi konzervi sa hranom. Prije je bila korištena u bocama od tvrde plastike uključujući dječje bočice ali ih je puno kompanija povuklo zbog povećane zabrinutosti na zdravstveni učinak. Studije su procijenile kako najmanje 90% Amerikanaca ima neki nivo BPA u tijelu.

Prethodna istraživanja su otkrila pred kancerogene lezije povezane sa izlaganjem BPA ali je ova studija prva sa statistički značajnim otkrićima klinički dokazanih tumora u bilo kojim organima, izjavila je Dana Dolinoy, docent na Environmental Health Sciences i stariji suradnik na studiji autor studije. Posebno zanimljivo, autori su otkrili kako su odrasli potomci izloženih majki imali povećane jetrene tumore.

Dolinoy je izjavila kako je još jedno zanimljivo otkriće to da razvoj tumora nije bio diskriminirajući što se tiče spolova.

„Općenito, ženke imaju manji rizik od spontanog razvoja karcinoma jetara,“ izjavila je. „Ta razlika je bila izbrisana u ovoj studiji u kojoj su i mužjaci i ženke imali tumore.“

Istraživači su hranili 6 tjedana staru ženku miša sa hranom koja je sadržavala jednu od tri relevantnih doza BPA prije parenja te zatim tijekom trudnoće i dojenja. Zatim su uzeli jednog muškog i ženskog miša iz svakog legla i pratili ih kroz deset mjeseci.

Dolinoy je izjavila kako je još jedna zanimljiva stvar u istraživanju to da su u većini ostalih studija male životinje bile direktno izložene BPA. U ovom istraživanju su majke bile izložene prije začeća. Zbog toga su potomci bili izloženi kao fetusi i kao mladunčad, ne kao odrasli.

„Prethodna studija koja je izložila odrasle miševe puno većim dozama BPA nije pokazala isti link na razvoj karcinoma,“ izjavila je.“ „Ovo nam govori kako je vrijeme izlaganja i doziranje izuzetno bitno kod procjene rezultata studije.“

Prije godinu dana njezin je laboratorij otkrio BPA u tkivu ljudskog fetusa pokazujući kako postoji značajno izlaganje kemikaliji za vrijeme trudnoće. U toj studiji su također pronašli proporcionalnu veću koncentraciju slobodnih BPA (suprotno konjugiranim oblicima modificiranim od strane tijela za eliminaciju) pokazujući kako sposobnost za izbacivanjem kemikalija iz tijela nije ista kod fetusa i odraslih osoba.


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)