Precizna metoda za biopsiju jetre

biopsija jetreBiopsija jetre se još uvijek smatra zlatnim standardom  za razne oblike stupnjevanja kroničnog oboljenja jetre. Dodatno, ona ostaje primarni izvor za stjecanje novih saznanja u jetrenoj patologiji. Zahtjev za preciznu evaluaciju fibroze i upalnog tkiva koji je detektabilan u uzorku biopsije jetre je potaknut potrebom za razumijevanjem efekata novih antivirusnih molekula na lezije koje karakteriziraju histološke uzorke kroničnih virusnih, toksičnih, metaboličkih i autoimunih oboljenja. Trenutni sistem ocjenjivanja ne kvantificira ove lezije nego samo opisuje subjektivno kategoriziranje težine oboljenja sa običnim brojevima, a raspoložive automatizirane metode bazirane na interakciji promatrač-kompjuter ne isključuju subjektivnost promatrača ili korištenje neadekvatnih jedinica mjere te također uzimaju previše vremena za analizu cijele histološke sekcije.

Istraživački članak objavljen 28. prosinca 2008. godine u „World Journal of Gastroenterology“ odnosi se na to pitanje. Istraživački tim predvođen Nicola Dioguardi iz Italije je opisao kvantitativnu metodu analize dijela biopsije jetre sa uređajem zvanim „Metriser“ koji pri brzini od 0.1 mm2/s automatski mjeri preostalu hepatocitnu masu (uključujući hepatocitnu vakoulizaciju), upalu, fibrozu i ostale  tektonike gubitka jetrenog tkiva.

U nedostatku drugih sredstava pribavljanja ispravnih reproduktibilnih informacija  vezanih uz status jetrenog tkiva, autori su istražili mogućnost konstruiranja uz kompletnu pomoć kompjutera prve objektivne metode rigoroznog, rapidnog i lako dobavljivog metričkog mjerenja lezije jetre direktno iz uzorka jetre. Metoda osigurava:
  1. metričko proširenje u dvije dimenzije preostalog hepatocelularnog dijela uključujući područje odgovarajuće stanične šupljine kod abdominalnog nakupljanja tekućine
  2. geometrijska mjera upalnog područja, razlikujući unutar upalni prostor i van-upalni raspršene parenhimne leukocite
  3. magnituda kolagenih otočića, koji se smatraju odrezanim fraktalima i klasificiraju u 3 skupine magnitude; te
  4. tektonski indeks koji svrstava promjene (anomalije) u sustav jetrenog tkiva


Ova studija ne samo što predstavlja novu vrstu vrednovanja biopsije jetre nego opisuje i histološku sliku u verbalnim i ponovljivim uvjetima.

Izvor: www.medicalnewstoday.com, originalni članak možete pročitati ovdje

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)