Matematički obrasci pokazuju tko će imati odgovor na tretman za hepatitis C

HCVIstraživači iz “Saint Louis University“ su otkrili kako su genetski uzorci kao listovi čaja ostavljeni na dnu šalice za predviđanje vjerojatnosti koji pacijenti će imati odgovor na medicinsku terapiju virusa koji ugrožavaju život kao što je hepatitis C.

Ova saznanja su objavljena 22.12. u online izdanju “Journal of Clinical Investigation”

“Identificirali smo matematičke uzorke koji su nazvani “mrežne kovarijance” kako bi analizirali sekvence proteina u genima ili “genetski uzorci” hepatitis C virusa kod dvije grupe pacijenata koji su imale odgovor te kod onih kod kojih je izostao odgovor na tradicionalnu terapiju”, izjavio je dr. sc. John Tavis, profesor mikrobiologije pri Saint Louis Univerzitetu i vodeći autor ovog istraživanja.

“Ono što smo otkrili omogućiti će liječnicima da predvide da li će lijek djelovati kod pacijenta”

Slična analiza mrežne kovarijance bi nam mogla više reći o ostalim RNA virusima kao što su HIV ili virus influence, izjavio je Tavis.

Približno 3.8 miliona Amerikanaca je inficirano sa hepatitisom C koji se prenosi krvnim kontaktom i može prouzročiti ožiljke na jetri ili cirozu jetre što može prouzročiti rak ili zatajenje jetre. Svake godine hepatitis C je uzročnik smrti između 10 000 i 12 000 Amerikanaca.

Pacijenti sa hepatitisom C se uobičajeno liječe sa 24-48 tjednom terapijom dva jaka lijeka, pegiliranim interferonom i ribavirinom, izjavio je Tavis. Terapija koja uzrokuje da se pacijenti osjećaju “kao da godinu dana imaju vrlo jaku gripu”, ukloni virus kod približno pola pacijenata ali kod druge polovice ne uspije. Znanstvenici su zbunjeni zbog čega terapija kod nekih pacijenata djeluje a kod drugih ne.

Interferon je dio prirodnog obrambenog sistema tijela protiv virusa i on pokreće višestruke obrambene mehanizme. Ali se virus hepatitisa C efikasno brani protiv učinaka aktiviranih interferonom.

“Odgovor interferona u tijelu i protu odgovori virusa su kao jednako snažni boksači – oko pola vremena za vrijeme terapije vodi virus, a drugu polovicu vodi tijelo”, izjavio je Tavis.

Tavis i njegovi suradnici, dr. sc. Rajeev Aurora i dr. sc. Maureen Donlin su koristili matematičke modele kako bi nacrtali mapu genoma virusa kod 94 pacijenata sa hepatitisom C koji su imali te kod onih kod kojih je izostao odgovor na standardnu terapiju.

Pronašli su kompleksnu mrežu uzajamnog djelovanja amino kiselina kod virusnih proteina koja sliči zračnoj mapi, sa centrima amino kiselina koji su povezani sa puno ostalih amino kiselina na sličan način kao što su povezani centri gradova sa aktivnostima dolaznih i odlaznih letova.

“Ti centri mogu biti važne mete za nove antivirusne lijekove”, izjavio je Tavis.

Tim je također identificirao “podmreže” koje su uvijek povezane sa neuspjehom terapije, za koje se vjeruje da su “biomarkeri” koji mogu pomoći u predviđanju dali će standardna terapija za hepatitis C biti efikasna.

Sugerirao je kako bi znanstvenici mogli dizajnirati test kako bi vidjeli da li virus inficira one pacijente koji imaju genetske karakteristike koje određuju dali će standardna terapija za hepatitis C imati učinka.

“Nuspojave lijekova za liječenje hepatitis C su strašne,” izjavio je Tavis. “Zašto godinu dana  iscrpljivati pacijenta ako tretman neće djelovati? S druge strane, ako znamo da će lijek vjerojatno djelovati, možemo ohrabriti pacijenta da nastavi sa terapijom. To bi pomoglo liječnicima u davanju podrške pacijentima u njihovom pokušaju.”

Izvor: www.medicalnewstoday.com, originalni članak možete pročitati ovdje

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)