Povezanost između hepatitisa C i plakanja

plakanjeIako postoji nekoliko značajnih izuzetaka, otkrijte četiri značajna načina na koja plakanje može pomoći osobama sa hepatitisom C.
Svatko tko kaže kako pravi muškarac ne plače ima još puno za naučiti o ljudskom stanju. Prolijevanje suza uključuje kompleksnu kombinaciju psihičkih i emocionalnih mehanizama. Ponekad, neprestano plakanje može ukazivati na problem koji treba riješiti. Ipak, plakanje često igra specifičnu ulogu u našem psihološkom i biološkom zdravlju. U stvari, dobro se isplakati može u stvari biti zdravo za osobe koje žive sa kroničnim hepatitisom C.

Većina nas se bar jednom dobro isplakala – događaj nakon kojeg smo se osjećali bolje te dobili poboljšanu perspektivu o trenutnoj situaciji. Objavljeno u 2008 godine u prosinačkom izdanju Current Directions in Psychological Science, žurnalu udruženja psiholoških znanosti, Univerziteta u južnoj Floridi, psiholog Jonathan Rottenberg i Lauren M. Bylsma zajedno sa kolegama Ad J.J.M. Vingerhoets sa Tilburg Univerziteta je istraživao psihologiju plakanja.

Nakon analize preko 3000 slučajeva plakanja, ovi psiholozi su otkrili kako je kod većine ispitanika došlo do poboljšanja raspoloženja nakon plakanja. Ovo istraživanje je također pokazalo kako potencijalna dobrobit zavisi o tome tko plače. Oni koji nisu imali dobrobiti od plakanja uključuju:

  • Tjeskobne osobe ili sa poremećajem raspoloženja
  • Osobe koje pate od depresije
  • Osobe sa pomanjkanjem uvida u svoj emotivni život (stanje poznato kao aleksitimija)

Istraživači hipotetiziraju kako ovaj pojedinačni nedostatak uvida u emotivni život

Osim onih koji nemaju osjećanja, osobe sa hepatitisom C imaju razloga za zabrinutost u vezi plakanja. To je zbog toga je život sa hepatitisom C i njegovim liječenjem povezano sa depresijom. Kada plakanje utječe na dnevni ritam života, krivac može biti klinička depresija. Depresivne osobe imaju skoro svaki dan, cijeli dan kroz dva tjedna ili više većinu ili sve od slijedećih simptoma:

  • Osjećaj tuge, beznađa i učestale periode plakanja
  • Gubljenje interesa za uživanje u stvarima u kojima se prije uživalo (uključujući seks)
  • Osjećaj krivnje, bespomoćnosti i beskorisnosti
  • Razmišljanje o suicidu
  • Previše spavanja ili problemi sa spavanjem
  • Gubitak apetita i nenamjeran gubitak težine ili debljanje
  • Osjećaj umora cijelo vrijeme
  • Poteškoće sa koncentracijom i donošenjem odluka
  • Glavobolje i bolovi koji ne prolaze sa lijekovima
  • Osjećaj nemira, iritiranosti i razdražljivosti


Ako je depresija uzrok vašeg plakanja, morate se obratiti liječniku za pomoć. Liječnici imaju razne načine kojima mogu pomoći osobama sa depresijom.

Osim osoba sa aleksitimijom ili depresijom, neki od načina na koji osobe sa hepatitisom C mogu imati koristi od plakanja uključuju:

  1. Imunološka pomoć – suze sadrže lisozime, supstancu koja ubija viruse i bakterije. Pošto je zadnja stvar koju osoba sa hepatitisom C treba je dodatni patogen, proljuevanje suza je kao izlučivanje mini zaštite na vaše lice.
  2. Uklanjanje toksina – plakanje nije najučinkovitiji način za oslobađanje tijela od toksina. Ipak, suze mogu pomoći u detoksifikaciji jetre zbog toga što se vjeruje kako je to način izbacivanja toksina iz tijela. Osobe sa hepatitisom C se potiče da koriste sve mogućnosti da pomognu detoksifikaciji u nastojanju da se oslobodi dio tereta sa jetre.
  3. Smanjenje stresa – stres može pogoršati puno zdravstvenih problema, uključujući hepatitis C. Poznato je kako suzdržavanje od plakanja povećava nivo stresa. Za plakanje je dokazano da ima umirujući efekt uključujući sporije disanje. Zbog toga, dobro plakanje je prvi korak oslobađanju od stresa.
  4. Emocionalno olakšanje – Suočavanje sa hepatitisom C može prouzročiti akumulaciju stresa. Iz perspektive tradicionalne Kineske medicine, neoslobođen stres protok krvi (i energije) kroz jetru. Zbog toga što je plakanje fizički oblik oslobađanja emocionalnog stresa, on pomaže obnavljanju cirkulacije u jetri, što je bonus za jetru koja se bori sa virusom hepatitisa C.


Plakanje je prirodni fiziološki mehanizam. Sve dok traju depresija, tjeskoba, poremećaj ponašanja ili ako susprezanje emocija nije primjenjivo, plakanje ima vrijednu svrhu, posebno za osobe sa hepatitisom C. Prema tome, kada vam se idući put nakupe emocije, nemojte se suzdržavati. Zbog toga što plakanje pomaže vašem imunološkom sistemu, otklanja toksine, oslobađa od stresa i oslobađa potisnute emocije, plakanje bi trebalo smatrati kao zdravu pomoć vašoj jetri u borbi sa hepatitisom C.


Reference:
http://familydoctor.org/online/famdocen/home/common/infections/hepatitis/071.html, Hepatitis C, Retrieved January 3, 2010, American Academy of Family Physicians, 2010.
http://www.care2.com/greenliving/7-reasons-why-crying-is-good-for-you.html, 7 Reasons Why Crying Is Good for You, Therese Borchar, Retrieved January 1, 2010, DivineCaroline, Care2.com, Inc, 2010.
http://www.medicalnewstoday.com/articles/133552.php, The Psychology Of Crying, Retrieved January 3, 2010, MediLexicon International, Ltd., 2010.




Izvor: LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)