Da li osobe sa HCV trebaju biti zabrinute zbog kupanja?

kupanjePuno ljudi je oprezno i ne piju kontaminiranu vodu ali zaboravljaju na čistoću vode u kojoj se kupaju. Uobičajeno smatramo tuširanje ili kupanje kao dio brige za sebe. Ipak, pranjem se rješavamo odumrlih stanica kože, otklanjamo zaostale patogene i arome, čistimo pore od prljavštine, smanjujemo bol u tijelu i vlažimo kožu. Iako sve ovo može biti korisno za osobe sa hepatitisom C, voda koju koristimo za kupanje može biti štetna za kožu. Nažalost, takvi se toksini lako apsorbiraju u kupaćem okruženju i mogu imati štetne posljedice za jetru koja se bori sa hepatitisom C.

Razlog zbog kojeg voda za kupanje može predstavljati zabrinutost za osobe sa hepatitisom C je u tome što vrući tuš ili kupka otvara pore što ima učinak da se koža ponaša kao spužva. Rezultat toga je to da se kapljice vode ne samo inhaliraju nego i apsorbiraju kroz kožu, direktno u krvotok. Zbog toga, kontaminirana voda za kupanje može lako dospjeti u vaš krvotok.

Prvi korak je otkrivanje da li je vaša jetra u opasnosti od vode u kojoj se kupate određivanje sigurnosti vaše vode. Kada istražujete šta je u vašoj vodi, važno je prepoznati kako zagađenost može dolaziti iz dovoda vaše vode – ili može dolaziti iz vaših kućnih slavina. Postoje dva glavna načina na koja možete naučiti o vašoj vodi:
  1. Gradsko izvješće o vodi – za osobe koje su priključene na javni vodovod, zakon u SAD određuje kako svi moraju imati uvid u gradsko izvješće o vodi. Jednom kada dobijete izvješće, trebalo bi biti lako odrediti koji je odgovarajući omjer za različite zagađivače i da li je vaša opskrba vodom u tom omjeru.
  2. Kućni pribor za testiranje vode – za osobe koje se vodom snabdijevaju iz bunara ili su zabrinute koji potencijalni toksini mogu dolaziti iz njihovih slavina, kućni pribor za testiranje vode je relativno jeftin i jednostavan za upotrebu. Kao i gradsko izvješće o vodi, kućni pribor za testiranje vode će vam pomoći u određivanju da li su zagađivači pronađeni u vašoj vodi unutar granica normale.
Prema dr Mehmet Oz, potpredsjedniku i profesoru kirurgije na Kolumbijskom univerzitetu, postoji pet zagađivača u vodi na koje trebamo obratiti pažnju. Oni su:

  • Nitrati i nitriti – sa potencijalom oštećenja stanica u tijelu, ove kemikalije se mogu naći u vodi kao rezultat otjecanja gnojiva ili kanalizacije. Iako je mala količina u vodi dozvoljena, obratite pažnju da vaša doza ne izlazi iz prihvatljivih granica.
  • Arsen – Arsen je bezmirisan i skoro bezukusan element koji se prirodno pojavljuje u zemljinoj kori. Ne postoji granica tolerancije u vodi za ovaj sastojak koji je toksičan za jetru.
  • Živa – Živa je metal koji se prirodno pojavljuje u okolišu ali je izuzetno toksična za ljude. Ne postoji granica tolerancije za živu u vodi.
  • Cijanid – Cijanid može biti toksičan za jetru a samo vrlo mala količina u tijelu se može tolerirati.

Dodatno, postoji dovoljan razlog za zabrinutost u vezi aditiva koji se stavljaju u vodu radi „dezinfekcije“. Klor i supstanca u koju se klor pretvara (kao kloroform i dikloroacetna kiselina) lako doprinose oštećenju stanica. Zbog toga što osobe koje žive sa hepatitisom C moraju uložiti dodatan trud u zaštitu stanica od oštećenje, očito je kako moraju minimizirati izlaganje kloru.

Prije nego li što odustanete od uživanja u kupanju, postoji rješenje za toksine koji se pronađu u vašoj vodi. Iako ne morate pumpati flaširanu vodu u vaš tuš, možete filtrirati vodu s kojom se tuširate. Ako gradski i/ili kućni test vode pokaže kontaminiranost vaše vode, možete instalirati filtar direktno na tuš – ili staviti vaše cijelo kućanstvo na sistem za filtriranje. Trebate imati na umu da u dnevnim obavezama otklanjanja zagađivača, većina sistema za filtriranje vode zahtjeva neki oblik održavanja. Dodatno, dr. Oz sugerira slijedeće za osobe koje nisu u mogućnosti filtrirati vodu s kojom se tuširaju:
  • Nemojte stavljati mogućnost vašeg tuša za stvaranje pare na visoki nivo. To će pridonijeti stvaranju viška pare koja se lako može udahnuti i koja lakše može ući u kožu.
  • Nemojte se tuširati u vrućoj vodi. Što je veća temperatura vode, to se više vaše pore otvaraju i apsorbiraju sve što dođe u kontakt sa njima.
Briga za kvalitetu vode s kojom se tuširate može izgledati pretjerano. Ipak, neki stručnjaci izvješćuju kako pod određenim uvjetima toksini mogu dospjeti u vaš krvotok čak šest puta lakše nego li konzumacijom. Ako i kad klinički pokusi dokažu ovu činjenicu, sistem za filtriranje tuševa će postati standardna praksa za osobe koje su zabrinute za stanje svoje jetre, posebno za osobe koje imaju kronični hepatitis C.


Reference:
http://toxtown.nlm.nih.gov/text_version/chemicals.php?id=3, Arsenic, Retrieved October 23, 2009, US National Library of Medicine, 2009.
http://www.annieappleseedproject.org/chlorinyours.html, Chlorine in Your Shower Water, Retrieved October 22, 2009, annieappleseedproject, 2009.
http://www.doctoroz.com/videos/dont-drink-water, Don't Drink the Water Video, Retrieved October 22, 2009, ZoCo 1, LLC, 2009.
http://www.epa.gov/ogwdw000/contaminants/dw_contamfs/cyanide.html, Ground Water and Drinking Water, Retrieved October 23, 2009, Environmental Protection Agency, 2009.




Izvor: LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)