Postignut je napredak u razvoju cjepiva za hepatitis C

HCVNa simpoziju u Montrealu je rečeno kako se znanstvenici približavaju pronalasku cjepiva za hepatitis C.

Preliminarni klinički pokusi u Engleskoj pokazuju kako takozvano terapijsko cjepivo može potaknuti imunološki odgovor kod osoba inficiranih sa hepatitisom C.

Ipak, postojano cjepivo je još desetljeće daleko, izjavio je Paul Klenerman, liječnik istraživač sa Oxfordskog univerziteta koji provodi pokuse.

„Već su provedena ostali pokusi sa cjepivima ali je naše prvo jer mi liječimo ljude (lijekovima) te im istovremeno dajemo cjepivo“, izjavio je.

„Moguće je da možete imati dobar lijek koji može uništiti većinu virusa ali još uvijek trebate još malo imunološkog odgovora da još malo pojača zbog toga što ne želite da ga virusi potisnu te da se on ponovo vrati što se uobičajeno dešava.“

Zbog toga postoji potreba za terapijskim cjepivom, nadodao je. Pokus u Oxfordu na približno 100 ljudi je pokazao povećani imunološki odgovor kod T stanica.

Hepatitis C je prvi put identificiran 1989 godine te se procjenjuje kako utječe na 300000 Kanađana. Infekcija je u početku bez simptoma ali jednom kada pređe u kronični oblik može napredovati do stvaranja ožiljaka na jetri kao i konačnog zatajenja organa. Osim toga može prouzročiti i rak jetre.

Oko 20% inficiranih osoba je u mogućnosti da preboli virus tj. da ga tijelo samo izbaci. Ipak, većina osoba mora živjeti sa kroničnim hepatitisom.

Alain Lamarre, profesor imunologije pri INRS-Institut Armand-Frappier i predsjedatelj simpozijima je izjavio kako vidi veliki potencijal u terapijskom cjepivu za HCV.

„Osobe sa kroničnim hepatitisom C – ako se ne liječe – akumuliraju veliku količinu virusa koja cirkulira u tijelu,“ izjavio je Lamarre. „Prvi cilj je to smanjiti na najmanji mogući nivo a terapijsko cjepivo može u tome pomoći.“

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)