Kronični hepatitis C (HCV) i rizik od depresije

hepatitis C depresijaU godini nakon dijagnosticiranja HCV kod pacijenata bez ciroze, skoro 25% HCV pacijenata je doživjelo depresiju dok je kod pacijenata sa cirozom to iznosilo 14%. Omjer učestalosti za karcinom jetre je bio iznad 1 na stotinu HCV pacijenata u prvoj godini u usporedbi sa 5 na 10000 kod populacije koja nema HCV.

Zaključak

Ova studija procjenjuje opseg do kojeg HCV značajno povećava rizik od ozbiljnih nuspojava uspoređujući odabranu HCV i ne-HCV populaciju.

HCV podvostručuje rizik od depresije i povećava rizik od ciroze 80 puta. Vjerojatnost od transplantacije jetre je bila povećana za faktor veći od 60 dok je vjerojatnost od razvitka raka jetre bila povećana za 25 puta. Podaci o omjerima mogu dovesti u zabludu ako je sveukupni rizik  od događaja vrlo mali. Ovdje to nije slučaj.

U godini nakon dijagnosticiranja HCV kod pacijenata bez poznate ciroze, skoro 25% HCV pacijenata je doživjelo depresiju a 14% je imalo dijagnosticiranu cirozu.

Omjer učestalosti raka jetre je bio iznad 1 na stotinu HCV pacijenata u prvoj godini u usporedbi sa 5 na 10000 kod odgovarajuće ne-HCV populacije. Transplantacija jetre je ostala relativno rijetka kod HCV uzorka kod 58 transplantiranih na 10000.

U osjetljivoj analizi je pokazano kako su za vrijeme prve godine liječeni HCV pacijenti imali veći omjer depresije nego li ne liječeni HCV pacijenti. Ovi rezultati naglašavaju potrebu za sigurnim, tolerantnim i efikasnim antivirusnim terapijama. Sa novim terapijama koje se razvijaju postoji potreba za podacima o rastućem utjecaju HCV na rizik od depresije i ostalih jetrenih poremećaja.
LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)