Poremećaj spavanja uobičajen kod kroničnog hepatitisa C

HCVNalazi studije ukazuju na to da pacijenti sa kroničnim hepatitisom C, čak i bez ciroze, imaju više šanse da dožive promijenjen ciklus spavanja uključujući nesanicu, umor, depresiju i smanjenu kvalitetu života, u usporedbi sa zdravom kontrolnom skupinom.

Objavljeni rezultati sugeriraju i potvrđuju prethodna opažanja kako bi se poremećaj sna i njegove posljedice trebale smatrati kao ekstra hepatične manifestacije kroničnog hepatitisa C,“ objavio je u žurnalu Hepatology Dr. Daniel Shouval, direktor hepatološkog odjela na Hadassah-Hebrew University Hospital u Jerusalemu.

Prema dokumentaciji na osnovi koje je provedena studija, nesanica, umor, depresija i kognitivni poremećaj su uobičajeni simptomi kod pacijenata sa kroničnim jetrenim oboljenjem sa cirozom. Ipak, nepravilan obrazac spavanja je također dokumentiran kod pacijenata sa cirozom bez prisutnosti jasne hepatične encefalopatije kao i kod pacijenata sa kroničnim oboljenjem jetara bez ciroze.

Kako bi bolje karakterizirali poremećaj sna kod pacijenata inficiranih sa hepatitisom C, Dr. Karin Weissenborn sa Hannover Medical School u Njemačkoj je zajedno sa kolegama istražio podatke od 20 anti-HCV pozitivnih žena sa genotipom 1b srednje starosne dobi od 56.8 godina koje su dijagnosticirane u prethodnih 30 godina te 19 zdravih žena približno jednake srednje starosne dobi od 55-3 godine. Sveukupno, 12 od 20 pacijenata sa prethodnom HCV dijagnozom su bili još uvijek HCV-RNA pozitivni na PCR.

Svi sudionici studije su bili zamoljeni da popune različite upitnike, vode „dnevnik spavanja“ i koriste aktigraf (uređaj koji se nosi na zglobu za praćenje motoričkih aktivnosti tijekom perioda od 24 sata kroz peta dana). Nepravilnosti u obrascu spavanja su bile prisutne kod 12 pacijenata sa viremijom i sedam HCV RNA negativnih pacijenata.

Istraživači su otkrili kako su pacijenti sa poviješću kronične HCV bez ciroze su imali više šanse za razvoj poremećaja cirkadijanskog ritma u odnosu na zdravu kontrolnu skupinu. Oni su također imali više bodova kod depresije, umora i smanjenog kvaliteta života nego li zdrava kontrolna skupina. Bodovi umora i kvalitete života su bili povezani sa lošom kvalitetom sna i sanjivošću tijekom dana.

Iako su pacijenti sa hepatitisom C pokazali povećanu noćnu aktivnost, nije mogla biti uspostavljena povezanost između umora i nepravilnosti poremećaja sna te 24 satnog nivoa aktivnosti.

„Razmatrano izvješće pruža opisni dokaz kako prethodna ili trenutna blaga kronična infekcija virusom hepatitisa C čak i bez kliničkih dokaza o cirozi ili ’tradicionalnoj´hepatičnoj encefalopatiji povezana sa izmijenjenim obrascem sna koji je imao negativni utjecaj na kvalitetu života kao i opće dobro,“ zaključio je Shouval.

Reference:

Heeren M. J Hepatology. 2013; doi: 10.1016/j.jhep.2013.11.030.
Shouval D. J Hepatology. 2014;doi: http://dx.doi.org/10.1016/j.jhep.2014.01.004.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)